Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Ne
7
Čvc '13

Poreč – historie jako na dlani

 

Poreč

Přístavní městečko na západním pobřeží Istrie. Město, které má bohatou a těžkou historii. Město, které Vám nabídne procházku ulicemi s původním římským dlážděním a město, kde se nachází památka pod dohledem UNESCO. To vše představuje Poreč – tip na výlet na Istrii, za zmrzlinou a kulturou.

Autem do Poreče, parkování v Poreči

Pokud budete mít v Poreči přímo ubytování, pak je asi nejlepší cesta pro směr z Prahy přes Salzburg – Villach – Ljubljanu – Črni Kal – Koper – E751 (až na hranice Chorvatska) – Novigrad – Poreč. Pro směr od Brna přes Vídeň – Graz – Villach a dále stejně jako od Prahy. Parkujete pak u svého ubytování.

Pokud chcete přímo do centra autem, pak Vás to většinou svede na centrální parkoviště nebo nějaká vedlejší. Jezdit okolo historického centra je nesmysl, není kde zastavit, všude jsou zóny a když to tam necháte někde odstavené, tak to během chvíle odtahují. Osobně jsem viděl tři německé vozy, co zmizeli z nábřeží během 20 minut – nesprávné parkování. Mapu parkovišť můžete stáhnout přímo na stránkách Poreče. Některá parkoviště jsou placená, stání zdarma bylo na parkovišti vedle autobusového nádraží.

Autobusem do Poreče a dále na výlety

Autobusová doprava na Istrii je celkem rozumná, jen chybí jízdní řády na zastávkách. Pokud chcete kompletní jízdní řády, musíte si o něj říci na informacích na nádraží nebo pokud mají někde v hotelu. Odjezdy autobusů z nádraží jsou také na prosklené vývěsce na autobusovém nádraží v Poreči. Pokud pro Vás cestování autobusem připadá v úvahu, tak by se Vám alespoň orientačně mohli hodit následující informace.

Z okolních letoviskek jezdí do Poreče Lagunatrans (platí pro Plava a Zelena Laguna) a zpět.

Pro cestování dále je třeba nastoupit v Poreči. Uvedu krátký orientační přehled odjezdů:

Poreč -> Pula Pula -> Poreč
Poreč 11:15 15:00 13:00 16:00 17:00 18:45
Rovinj 12:15 15:45 12:10 15:15 16:00 18:00
Pula 13:00 16:30 11:30 14:30 15:10 17:20

Cena:

Poreč – Rovinj 35 Kn/osoba

Poreč – Pula 58 Kn/osoba

Na krátký výlet je to dostačující, ale osobně si myslím, že například na historickou Pulu je třeba skoro celý pobyt někde poblíž…

Trochu zajímavé (nudné) historie

Jak jsem již zmínil, Poreč je celkem staré město. Počátek osídlení se datuje okolo 9.st.př.n.l. Ilyrským kmenem Istrů – tady stojí za povšimnutí jistá souvislost s italskými Benátkami, kde Venezia byla možná osídlena Ilyrským kmenem Venetiů. Což nabízím jako zajímavý tip na výlet do Benátek – historii osídlení Benátek pak najdete na konci článku na fotogalerkou.

Zpět k Poreči, který byl později okolo r. 177 př.n.l. dobyt Římským ipériem a město tehdy bylo známo jako Parentium. Po rozpadu římského impérie spadá město pod Byzantskou říši. V průběhu následujících let jej zcela pod nadvládou Benátské republiky (13. – 17. století). Po jejím pádu město spadá pod rakouskou nadvládu a později po 1. světové válce náleží k Itálii. Po 2. světové válce je součástí bývalé Jugoslávie.

Co navštívit v Poreči – kulturní památky

Nebudu Vám popisovat přesnou cestu – protože to ani nemá smysl, doporučuji spíše město opravdu projít křížem krážem a prozkoumat i ty nejzapadlejší uličky. Nicméně, aby jste měli alespoň minimální představu co můžete vidět, nabízím následující řádky.

Decumanus maximus a Cardo maximus

Nadvláda Římanů zanechává ve městě 2 hlavní ulice Dekumanus maximus (dnešní Dekumanska) a Cardo maximus. Jejich dláždění v některých částech můžete okusit ještě i dnes (za deště to klouže). Dalším pozůstatkem je pak Trg Marafor – původně římské fórum, na kterém jsou dnes zbytky římského chrámu Marta (byl jeden z největších na Adriaticu vůbec). Zbytky chrámu Neptuna pak naleznete o kus dál – (Zde pozor, nenechte se splést většinou tištěných průvodců, kteří si zjednodušili život a píší, že to je na náměstí Marafor – doslova jsem oblezl celé náměstí a pořád né a né ten Neptunův chrám najít…). Na Neptunův chrám v Poreči musíte přejít náměstí z ulice Dekumanska a držet se mírně v pravo. To Vás provede mezi dvěma domy. Zde již po pravé ruce máte první vykopávky (a taky nevzhledný sklad židlí a šrotu) a podél levého domu dojdete ke zbytkům Neptunova chrámu.

Eufrasiova basilika v Poreči

Hlavní trhák – Eufrasiova bazilika – památka UNESCO. Zřejmě první a původní zde byla modlitebna ze 4. století na místě, kde ve 3. století n.l. zemřel první zdejší biskup Maurus. Zamotané což? Nevadí, později v 5.st. zde stála ještě baptisterie – zbytky jsou vidět v areálu u vstupu do zvonice na věž. Na tu nezapomeňte vystoupat – trochu se zapotíte, ale rozhled přes město stojí za tu námahu. Samotná Eufrasiova bazilika byla postavena okolo 6. století – nechal ji vystavit biskup Eufrasius. Celý komplex je dnes stavebně oddělen, vstup zdarma je do kostela, na atrium a na věž se zvonicí. Pokud chcete do přilehlého muzea a shlédnout základy modlitebny, pak si připravte 30 Kn na osobu. Navíc doporučuji pro pány dlouhé kalhoty a pro dámy dlouhou sukni. Také počítejte s něčím na zakrytí ramen. Mají to na ceduly u vstupu, sice se mi nezdálo, že by to nějak kontrolovali, ale co není může být… Otevírací hodiny jsou od 9.30 do 18.00 hod. Mimo tyto se podíváte maximálně do kostela a atria.

Poznámka: Mimochodem, to že nic není dokonalé dokazuje i prohlídka muzea. Jeden ze zajímavých obrazů má jaksi popisku s lišícími se daty. Že by se jinak historie odehrála pro Italy a jinak pro Chorvaty?  :-D.

 

Další zajímavé historické a architektonické stavby

Na náměstí Marafor také naleznete Románský dům ze 13. století, v jeho přízemí dnes koupíte dárkové cetky a obrazy. Pokud budete dále pokračovat ulicí Decumanus od náměstí Marafor potkáte mimo jíné i Gotický palác vystavený v roce 1473 v benátském stylu. Z 15. století také pochází Kruhová věž u přístavu, palác Zuccato a Pětiboká věž stojící na začátku ulice Decumanus, benátský lev s dvěma ocasy na věži dává tušit za období jaké nadvlády byla postavena :-).

Pokud se budete pozorně rozhlížet je možné si i místy povšimnout částí městských hradeb, jež jsou zastavěny do domů (resp. domy jsou jejich součástí).

Kam dále v Poreči

Až budete znaveni procházkou po městě, zastavte se na zmrzlině. Nebo pokud máte ještě síly obejdětě přístav – podívejte se na zdejší jachty a pokud zde budete v pátek dopoledne pak podél přístaviště v parku u Billy navštivte cosi jako bleší trhy. K sehnání je toho celkem dost, ale pozor, né všechno co se tváří jako staré je skutečně staré. Některé věci při detailním průzkumu nesou známky současných výrobních možností – takže nakupujte s rozvahou – a smlouvejte – jste na trhu.

 

Návštěvu Poreče opravdu doporučuji – prozkoumejte historii a nasajte atmosféru – ať se Vám líbí.

Doktor v Poreči

Tento odstavec byste neměli ideálně potřebovat. Pokud máte doktora na hotelu nebo ubytovacím zařízení, pak to bude většinou obvazovač nějakých odřenin a bude Vám schopen poskytnout první pomoc i v případě náročnějších úkonů a pak Vám zavolá sanitu. V Poreči je pro turisty dostupná nemocnice POREC MEDICAL CENTRE (Ul. Dr. Mauro Gioseffi 2, tel. +385 (0)52 451-611) případně je zde je Histria Medic (Ul. Istarska 1a, tel. +385 (0)52 496-396). Ošetření od zubních problémů a zubního kazu provádí např. MARIO LEGOVIĆ (Ivana Gorana Kovačića 3, tel. +385 (0)52 431-248) nebo je potom další zubař ve Vrsaru.
Pokud budete mít nějaký zdravotní problém doporučuji se obrátit na svojí pojišťovnu, kde máte uzavřené cestovní pojištění a oni Vám pošlou na konkrétní adresu nebo kliniku, kde mají sjednaného lékaře. Na místě může být platba v hotovosti za ošetření, to záleží na lékaři, takže peníze s sebou.

Fotogalerie Poreč

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Poreč – historie jako na dlani”

  1. Cestování světem » Poreč – Plava Laguna – hotel Delfín Říká:

    […] Poreč – historie jako na dlani […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*