Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

St
3
Čvc '13

Poreč – Plava Laguna – hotel Delfín

 

Plava Laguna – hotel Delfín

Letovisko Plava Laguna (nebo Zelena Laguna – i místní v tom mají nějaký chaos) se nachází poblíž historického města Poreč ve vzdálenosti cca 5 km. V tomto letovisku se také nachází hotel Delfín. Jedná se o starší celkem rozlehlý a velký hotel, který prošel na první pohled rekonstrukcí. Vnitřní prostory recepce a foyér jsou klimatizovány, takže se zde budete cítit velmi příjemně. V hotelu se poblíž recepce nachází malá prodejna suvenýrů, prodejnička zájezdů, rekonstruované WC, bar, lobby bar s posezením a 2 televizema a koutek s 2 PC dost nadneseně nazvaný Internet coffe.

Ještě hned zde na úvod bych rád předeslal, že v letovisku i v hotelu se mi líbilo. Celou dobu jsem měl na paměti, že se jedná o 2* hotel a přestože mne některé věci nenadchnuly (chování místních prodejců apod.), hodnotím to jako celek velmi dobře.

Služby hotelu

Recepční se k Vám chovají jako profesionálové, jsou schopni řešit všechny běžné požadavky. Na recepci naleznete také tištěný přehled předpovědi počasí na následující dny – bohužel občas magie selhává a předpověď zdaleka neodpovídá skutečnosti.

Na recepci si také můžete koupit heslo k jejich wifi síti, ale vůbec to nedoporučuji. Poplatek byl za nás 25Kn na hodinu, což je naprosté vyděračství (červen 2013) – o tom jak se rozumně připojit na internet v Chorvatsku zde.

Parkování

Parkoviště před hotelem je poměrně rozlehlé, ale úzká místa. Pokud se nebojíte, nic neřešte. Jinak hotel doporučuje přihlásit auto na recepci, zaplatíte za každý den 1 Euro a máte auto rovnou i pojištěné – doporučuji si přečíst podmínky, protože ta pojistka není vyloženě zázračná.

Hotelové pokoje

Pokoje jsou většinou po rekonstrukci, jak jsem již psal. Jedná se o menší pokojíčky s místem na postele (nebo postel u pokoje pro jednoho). Stěna s dvěma poutky na pověšení bundy (nebo čeho chcete). Vysoká vestavěná skříň s hlubokými policemi – nacpali jsme dospod cestovní kufr a ještě pár centimetrů zbylo. Malá a šikovná půda u průchodu okolo koupelny na menší batohy nebo malý kufřík.

Koupelna sdílená se záchodem – odvětrávání je pasivní přímo u sprchového koutu. Sprchový kout klasický čtverec s vaničkou a závěsem. Umyvadlo se zrcadlem. Vedle umyvadla malý držák na všechny osušky a ručníky. Případně lze něco pověsit na poutko u dvěří do koupelny.

Balkon – tady nastvává drobný moment nespokojenosti některých hostů. Zcela chybí sušák na prádlo nebo skoby na zdi na provázek. Přivazoval jsem to tak nějak za okap a bleskosvod. Na balkon se vejde stolek a dvě židle (většinou, viděl jsem několik rohových co byly prostornější) a v zádveří můžete vázat šnůry, kde se Vám podaří. Určitě si tedy vezměte vlastní provázek a nebojte se alespoň 15 metrů, ať pak nebrečíte…

Výhled z balkonu – parková strana, mořská strana, soukromí a hlouposti co hotel provádí

Jak jsem psal, hotel je rozlehlý a velký – parková strana může koukat skutečně do parku, ale většinou máte před sebou parkoviště (ahá, proto parková strana… 🙂 ). Prach se zde občas zvedne…. Mořská strana – většina pokojů vidí na moře a do hotelového parku u pláže (a né, neparkují zde auta), píši většina, protože ve spodních patrech můžete koukat většinou do stromů a moře budete tušit za nimi, ale pořád lepší než koukat na auta…

Co se týká soukromí, tak to je poněkud horší, přepážky na balkonu jsou z plastu a sahají téměř ke zdi, z boku na Vás sousedi moc tedy nevidí, pokud se nevykloní. Více se budete vídat s hosty z dalších křídel hotelových pokojů. Více znamená, že téměř vždy. Vylezete na balkon a tento drobný zvuk přinutí vzhlédnout nebo shlédnout (podle patra) ostatní hosty. Teď vzhlédnete Vy a koukáte např. na 30 různých hostů, jak si Vás prohlíží. Chvíli se to takhle hraje a pak se zase všichni vrátí ke svému původnímu šmírování. Vyleze další host někde a bude opět probíhat čumenda – zábava, což – ale chápu, že to prostě jinak už nepůjde, těžko hotel přestaví, nicméně se na to šmírování připravte.

Dalším neduhem – spíše nedostatkem vedení hotelu a totální chybou je nemožnost rozdělení ubytování hostů podle toho zda jsou kuřáci nebo ne. Ti co nejsou, ti trpí a to doslova. Jedni sousedé na patře snad zapalovali jedno žváro od druhého, zatímco pán vedle byl těžký astmatik. Přijel se k moři poněkud pouzdravit… Místo toho jej naší druzí sousedé dusili – několikrát jsem byl na balkoně, když si kolegové zapálili a během půl minuty vedle se pán téměř začal dusit, následovalo několik peprných nadávek na adresu kouřících a bouchnutí balkonových dvěří a okna. Ono nemusí kouřit jenom vedle, stačí i ve spodních patrech, vzduch se zde téměř nehýbe, pokud není vítr a všechny ty nefiltrované spaliny přímo vdechujete – na zdraví.

Popravdě ani mne to nebylo zrovna dvakrát příjemné. Plavky na balkoně neustále smrdí kouřem. Večer jdete spát a udíte se (nebo se téměř nevyspíte kvůli horku). Hotel má zakázáno kouřit ve vnitřních prostorách, ale balkony mezi to nepatří. Navíc jsme byli často svědky toho, jak z vedlejších křídel ruské slečinky odhazují nedopalky z balkónů v horních patrech. Takže i s touto možností počítejte. Kdo je kuřák, tomu to bude asi jedno. Kdo má problémy s plícema, ten tu asi zdechne… nebo si bude muset snažit nějak vyměnit pokoj… a mít fakt štěstí, že ho to nepotká znovu.

Takhle rozdělit jednotlivá křídla, to by bylo hej. Navrhnul jsem to vedení hotelu, ale jestli se to změní….???

Úklid pokoje

Tohle je celkem super. Úklid dělají každý den, stejně tak nám každý den měnili ručníky, byť jsme je považovali ještě za čisté a nehodili je ani na podlahu. Ale vysvětlit se nám to nepodařilo, rozkaz zněl jasně – vyměnit. Nestalo se nám, že by se něco ztratilo, a to jsem několikrát zapomněl odklidit z očí foťák a mobil i s peněženkou (jojo, já vím, alzheimer….)

Stravování v hotelu Delfín

V základu máte polopenzi. Lze dokoupit plnou penzi, což jsme zkusili a tak mohu popsat vše. Zákaz vynášet jídlo – kontroluje se. Doporučuji se občas rozhlédnout a přesně poznáte ruské turisty, jak cpou ledvinky a kabelky prokládanými chleby, do kapes pak strkají banány a možná do trenek zákusky – fakt je tu vidět úplně každý. Pravidelně pak vidíte jak vyndavají u kontroly… :-D.

Snídaně:

– pití: voda, džusy, čaje (zelený, černý, ovocné, rooibos), bylinkové, mléko, kakao, káva

– pečivo: tmavý chléb, světlý chléb, housky, bulky, croissanty

– krájené salámy, krájené sýry, mazací sýry, džem, marmelády, med, máslička, občas (2x za celý pobyt) nutela, vařená vejce, míchaná vejce se salámem, párky, sladká teplá rýže

– zelenina: olivy (někdy černé, někdy zelené), nakládané papričky a okurky

– ovoce: plátky pomeranče nebo grepu

– fitness strava: cereálie, jogurty (kyselé, sladké), pudinky, jogurtové nápoje

Obědy (od 12.00 – do 14.00):

– vždy alespoň 4 druhy masa, občas zapékaná brokolice, variace na téma lilek nebo cuketa

– brambory, bramborová kaše nebo brambory na kyselo, pečivo jako u snídaně, těstoviny – většinou po italsku – občas s masem

– zelenina: dušená mrkev, dušený hrášek a fazolky, rajčata, okurka, zelí bílé a červené, červená řepa nakládaná

– většinou 2 druhy zákusků (všechny zákusky zde jsou variace na téma krémové zákusky a podobně, bábovku nečekejte, ale jsou dobře připravené a chutné)

– jogurt a občas nějaký kompot ovocný

– ovoce: jablka, turecké pomeranče (z 90% s plísničkou ve stopce), málo zralých a hezkých banánů a převaha nehezkých a nezralých (to se nedalo ani oloupat)

– zálivky a sypání: byla jednou k dispozici sójovka a pak už jsem ji neviděl. Jinak je zde ajvar (výborný), hořčiče, tatarka, ketchup, dressing, parmazán, česnekový nálev, oleje (olivový, pupalkový, dýňový…)

– polévky dva druhy (vývary)

– pití se prodává

Večeře (od 18.30 – 21.00)

– přílohy podobné jako oběd, navíc je zde každý den pizza (salámová, sýrový nebo žampionová)

– maso je podobné (ryba, hovězí, věpřové…), okolo 20. hod se občas objeví karbanátky nebo rybí prsty

– zelenina podobná obědu, zákusků jsou 3 druhy většinou, navíc zmrzlina – stále stejná ze sáčku

– studené saláty – variace s rýží, těstovinama, bramborový salát po jejich, občas je ve většině z nich salám

– pečivo opět jako u snídaně

– zálivky sa sypání stejné jako u oběda

– pití se prodává

Naše dojmy – snídaně jsou výborné, na obědy chodí méně lidí, takže si více kuchař vyhraje (zažili jsme i švestkové knedlíky). Na večeře je vždy nával, navíc si hlavní chody neberete sami, ale kydnou Vám to na talíř podle přání – a stojí se téměř vždy fronta cca 20 lidí. Vůbec jsem se nestyděl přejít před část fronty, protože všichni svorně postupují okolo pultu a přitom koukají ke vzdáleným věcem – takže pokud máte nervy – hackněte systém :-).

Trochu potíž je občas s jídlem při obědě a večeřích – CHOĎTE VČAS – vyplatí se chodit vždy mezi prvními a nejprve brát to co brzo dojde a už se nedoplní nebo jenom zřídka – takže to jsou banány (ty hezké), zákusky a pizza a u oběda pudinky. Případně ty zákusky jsou jiné, takže pokud chcete ochutnávat berte hned, zaberte stůl a pak teprve šup do fronty pro hlavní chod.

Čistota jídelny, stolů a nádobí není zrovna na jedničku. Některé talíře jsou občas viditelně upatlané, totéž příbory na stole. Nechápu, když je tam obsluha dává, že nevidí např. zaschlý kus čehosi červeného na noži, ubrus Vám klidně otočí a až když je ojetý z obou stran nebo příliš špinavý, tak se to vymění. Talíře pro hlavní jídlo jsou většinou studené, misky na polévku se snaží ohřívat. Ráno se porozhlédněte po podlaze, někdy je zametená a někdy ne, občas se vytře, občas vydrží rozšlapané noky od přechozí večeře až do oběda.

Obsluha je milá, usměvavá, prohodí pár slov. Když jim sdělíte, že jste vegetariáni, tak Vám ukážou i co je pro Vás. Důvěřujte ale pouze těm starším, mladší pomocníci Vám odkývou všechno, takže vegetariánské špagety jsou se salámem. Chcete-li mít jistotu, ptejte se: Vegetariána? Ok, žádný salám? Ok, pak už to bude asi opravdu ok. Tím se dostávám k popiskům k jídlům a věcem. Někdy jsou, někdy nejsou.

Pokud máte dietu nebo se stravujete bezmasou stravou, tak se tady přežít nechá, není to žádný problém (a nemusíte ani uplácet číšníka – viz. článek o Černé Hoře).

Pokud hledáte nějaké zajímavé víno, pak zdejší značka Laguna je ok, ale více mi chutnalo červené z Pelješace – značka Plavac.

Hotelová pláž, pláže, sportovní a kulturní vyžití

Hotelová pláž je velká, letovisko má pro pláže modrou vlajku a pokud mohu soudit je to oprávněné. Fakt je, že moře neustále chrlí spoustu biologického materiálu a řas a bohužel i odpadky (kousky igelitů, sáčky, kelímky, skleněné střepy), ale po pláži neustále chodí nějací uklízeči a likvidují tyto neduhy.

Hotelová pláž má sprchu, převlékací zástěny, pevné slunečníky (cca 15?). Lehátka nejsou na konkrétním místě, najdete je naskládané na sebe a je to samoobsluha – s tím, že pak Vás někdo přijde zkasírovat kdykoliv během dne – 25Kn za lehátko na den. Můžete si ho vzít pod stromy do parku nebo prostě kamkoliv okolo pláže. Lehátka každý večer pronajímatelé sklízí a čistí pokud jsou zašpiněna.

Pláž je pěkná, v moři jsou občas ježci a s přílivem drobný bordýlek – bohužel nejen ten biologický. Odpoledne je to fakt již hnus. Kdo netrvá na sprše a velké pláži může zkusit menší plážičky – jednu přímo doporučuji. Popíši jak se tam dostanete – v hotelu do křídla s pokoji F, dolů do patra -1 a pak ven po cestě do kopce stále jakoby v linii křídlo F – Poreč. Dojdete k betonovým překážkám, projdete mezi nimi a dolů z kopce na promenádu, tam asi 20 kroků doprava a po schodech dolů.

Možná se ptáte proč je tato pláž tak dobrá, že ji doporučuji? Je to dáno hlavně polohou – pláž je schovaná za malým mysem (Sunset Point – zde také můžete chodit fotit západy slunce – okolo cca 20.40 to již stojí za to přijít a fotit) a je tedy chráněná před náplavou toho bordelu. Odpoledne jdete do vody a nerozhrnujete tuny malých bílých plastových bordýlků a všeho možného. Navíc je vstup volnější a pro děti bych řekl mnohem lepší. Ježky jsem do hloubky 2 metrů nepotkal. Pouze pozor na střepy skla – těch se zde vyskytuje obecně všude hodně. Asi to bude častým výskytem divokých párty na jachtách… Plážička je menší a poskytuje pocit více soukromí a klidu…

Podél pláží vede promenáda, občas uvidíte okolo kontejnerů hromadu odpadků – viz. foto.

Na pláži si lze půjčit čluny, skůtry, šlapadla, v moři je nafukovací hopsadlo (40Kn za 30 minut / osoba), lze půjčit i kola, minigolf, vzduchovku. V okolí hotelu jsou tenisové kurty a sportovní hala.

V hotelu se každý den pořádá nějaký program, většinou nějaké vystoupení a taneční hudba.

Ještě zmínka – o ježcích jsem již psal, ale potkali jsme i medůzy (viz. foto), při šnorchlování jich pár uvidíte – největší byla asi jako dlaň. Obecně pro šnorchlování je zde celkem co pozorovat, ale musíte dále od břehu a pozor na jachty, čluny a šlapadla – raději mít s sebou červenou čepičku nebo výrazné plavky…

Co když chcete z hotelu do města Poreče?

Do Poreče (tip na výlet do města) se dostanete buď pěšky nebo autobusem – zastávka Lagunatransu je přímo u hotelu – jízda 15Kn na osobu. Z Poreče to odjíždí z nástupiště číslo 6. Autobus má vždy na sobě nápis Lagunatrans, takže by se to nemělo podařit splést.

Připojení k internetu v Chorvatsku, volání z Chorvatska

Pokud chcete v Chorvatsku být připojeni k internetu a nevyužíváte nějakého speciálního tarifu Vašeho operátora, pak doporučuji zajít na pobočku chorvatské pošty (kousek od hotelu u tenisových kurtů) a zde si za 50Kn kupte kartu od TELE2 – nabízí prázdninové číslo na cca 1 měsíc, 300 MB balíček internetu a 50Kn kreditu na volání nebo na SMS (včetně toho, že z něj můžete opět dobít internet – např. za 10 Kn máte 100 MB).

Další možností je koupit balíček od zdejšího TMobilu, za 50Kn máte dvě simky, ale pouze 30 MB internetu. Další podrobnosti Vám nesdělím, protože jsem dal přednost TELE2 – lepší nabídka pro mne.

Volání z Chorvatska mne celkem pobavilo – několik dnů před jejich vstupem do EU nabízí moji operátoři celkem udivující ceny – O2 – za volání do ČR 42Kč za minutu a příchozí hovor 24 Kč/minuta, SMS 12Kč – po jejich vstupu je to nyní levnější – by mne tak zajímalo v čem nastal ten zásadní rozdíl….

Navíc jsem přesvědčen, že i nyní Vás vyjde levnějí volání do ČR z jejich místního čísla – tehdy to stálo – 0,31Kn za minutu plus 0,29 jednorázově za navázání hovoru (kurz 1 Kuna cca 3,50 Kč) – už tomu rozumíte?

Celkové dojmy z hotelu a místa

Hotel má oficiálně 2 hvězdičky. Kdyby se zlepšily některé popisované věci, tak je suveréně na 3 a možná za pláže a blízkost vody aspiruje na 3,5. Předražený internet je věc a otázka vedení, chápal bych to za předpokladu, že to mám k dispozici i na pokoji.

Do hotelu neustále proudí velké množství turistů z Ruska a bohužel se u většiny z nich stále projevuje ona příslovečná roztahovačnost a nevychovanost…

Když se zamyslím nad poměrem cena vs. místo, mohu říci, že to je celkem v pohodě (prostě 2*), pokud tedy hledáte celkem levnou dovolenou s rozumnou kvalitou, je toto dobrá volba. Pokud chcete více, pak můžete zkusit vedlejší hotel Zorna (3*), kde navíc máte zdarma šlapadla, kajak, minigolf, kola a spoustu dalších aktivit (ověřeno přes jejich klienta), je to ale rozdíl v ceně. Obecně jsem si říkal, že na 2* hotel je to zde dobré, možná kdyby měli ty hvězdy 3, tak nemohou nabízet zase takovou cenu.

Poznámky pod čarou

Tak nějak jsem byl obecně překvapen, možná je to trochu tím, že jsme v Chorvatsku již dlouho nebyli, ale místama jsem neměl jako turista zrovna příjemné pocity. První co mne dost často zaráželo a co jsme v minulosti nepotkali je naprosto bezostyšná snaha Vás jako turistu oškubat.

Snad úplně se u Chorvatů vytratila úcta k zákazníkovi. Heslo je jednoduché obrat o co nejvíce peněz a poslat Vás do kopru. Začíná to tím, jak se v letoviscích vrací láhve –  víno koupíte v blízkém obchodě – supermarketu, ale vše je zde tak o 2 – 5 Kun dražší než v Bille v Poreči. Láhve na víno jsou zálohované – 0,5 Kuny za láhev, ale výkup lahví v obchodě těžko pohledat. Láhve se zde vykupují pouze v sobotu a to od 10.00 do 12.00 – takže ideální pro turisty, že??? V Poreči v Bille to vrátíte v automatu. Ono tady kromě těch hotelů nic není, takže tvrzení, že to je kvůli místním je naprosto nesmyslné. Šikovně má obchod přítomny košíky na skleněné láhve a v drtivé většině případů se Vám jako turistům nebude chtít to nosit zpět (takže to buď můžete ihned po vypití rozflákat a hodit do moře – což by vysvětlovalo to množství střepů zde nebo to nechat v popelnici a dát vydělat někomu…).

Další taková zkušenost je s přepravním vláčkem z Laguny do Poreče – autobus stojí 15Kn, vláček 20Kn. Pak se projděte u tenisových kurtů místní tržnicí a schválně mlčte. Dojděte pak např. k prodejci kšiltovek – vyberte např. značku Billabong (na první pohled asi padělek) a už za Vámi stojí obsluha a vyzdravuje. Položte otázku na cenu německy – a voilá – 100Kn. Tak jsem udělal ksichtík, jako že mu přeskočilo a odcházím – a voilá cena bude lepší 80 Kn. V Poreči je seženete i za 50Kn.

Další jsou prodejci výletů. Na pláži vše minimálně o 20Kn na osobu dražší. Dojděte si do pobočky a je to levnější. Navíc kupovat něco na pláži od típka v bílém triku je snad nejlepší způsob jak vyhodit peníze vůbec. Ono to sice koupíte, máte lístek, ale když se výlet neuskuteční, tak on Vás fakt hledat nebude, aby Vám vrátil peníze… Takže pokud chcete, tak jedině přes kanceláře a nebo těsně před odjezdem zvolené lodi. Nebo přes nějakou delegátku cestovky – i když těch výletů tu moc není. A jezdit z Istrie 3 hodiny na Plitvice mi přijde jako celkem ujetý výlet.

Ještě si myslíte, že Vás nechtějí oškubat, že to jsou jenom běžné ceny? Tak si vzpomeňte na wi-fi v hotelu. Nebo opravdu dojděte do obchodu a koukejte se. Chtít např. 7,5Kn za 0,3 litrů vody v láhvi? Na Šumavě v Modravě v hotelu koupíte Rajec 1,5 litru za 22 Kč. A porovnejte to s cenou vody na benzíně cestou přes Rakousko. A pak to porovnejte s cenou v Bille v Poreči (tam byla tatáž za 4 Kn).

Fotogalerie

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Poreč – Plava Laguna – hotel Delfín”

  1. Cestování světem » Silvi Marina, palmová riviéra Říká:

    […] jako například v Chorvatsku, kde si koupíte SIMku na poště a už máte internet v mobilu (viz. část v článek o Poreči – Plava Laguna). Tady si okopírují Váš pas a ještě to musíte podepsat a pak to celé tlučou do PC (cca 10 […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*