Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Čt
23
Srp '12

Malé lucemburské Švýcarsko (Petite Suisse Luxembourgeoise)

 

Malé lucemburské Švýcarsko je pojmenování pro region Mullerthal, který se nachází v Lucembursku severovýchodně od hlavního města Lucemburku. Malé lucemburské Švýcarsko má rozlohu 310,9 km2 a zahrnuje celkem 15 obcí.

Region je navštěvován pro svou historii a přírodní panorama, která nabízí ve skalách a lesních porostech. Skály jsou tvořeny především pískovcem. Erozní procesy vytváří místa častých turistických cílů.

Echternach jako dominanta regionu

Dominantním střediskem této oblasti je město Echternach založené v roce 698 našeho letopočtu irským mnichem Willibrordem a je považován za hlavní kulturní a historickou část malého lucemburského Švýcarska. V Echternachu je registrováno 5600 obyvatel. Je také údajně nejstarším městem celého Lucemburska.

Z Echternachu směřuje několik turistických tras, přičemž většina hlavních cílů leží již při jejich začátku.

Pozn. Za srdce regionu Malého lucemburského Švýcarska je také často považována obec Berdorf, která je situována v nadmořské výšce 375 metrů nad mořem.

 

Echternach, parkování

Začínáme v Echternachu – parkujeme těsně u hranic s Německem. Parkoviště jsou zde dvě a to blíže mostu přes řeku Sûre do Německa je zdarma (má pouze 39 míst), to druhé má 144 míst a cena 0,5 EURa za hodinu.

Směr Vlčí hrdlo v malém lucemburském Švýcarsku

Spojujeme procházku po měste a podél řeky směrem na Vlčí hrdlo (průrva) – jedno z velmi zajímavých míst Malého lucemburského Švýcarska v této oblasti. Turistické trasy jsou zde značené (jak vypadá značení je na fotce) – sledujeme směrovku s číslem 2.

Cesta k průrvě nás vede ostřejším stoupáním nejprve chodníčku z kostek okolo několika vyhlídek na město a katedrálu (město popíši dále). Až vystoupáte k místnímu dřevěnému altánku máte to nejhorší za sebou – poté se již cesta jen zlehka vlní lesem a podél skal. Vzrostlé stromy občas poskytují mezeru pro pohled od údolí.

Uvnitř Vlčí průrvy

Před průrvou je krátké stoupání po schodech mezi kamením a pak se již naskýtá pohled na celou průrvu. Cesta dále pokračuje skrze Vlčí průrvu mezi skalami a na konci průrvy jsou opět schody nahoru. Krátké stoupání a průrva mizí a ihned se objevuje směrovka na další dvě vyhlídky. Volíme tu směrem doleva – je vyšší a má více schodů. Ještě poznámka – hodně schodů je krátkých a kluzkých v ostrém stoupání. Jejich počet nevím, ale stojí to za to.

Panorama krajiny v malém lucemburské Švýcarsku u Echternachu

Vyhlídka nabízí pohled do údolí na řeku a dále do krajiny. Nejvyšší bod v okolí průrvy je 331 metrů nad mořem – není to ale naše vyhlídka. Čas nás již tlačí a tak se vracíme zpět do města k autu.

Turistické informace a možnost kempování

Malé lucemburské švýcarko by vyžadovalo alespoň týden na pobyt k poznání. Pokud by jste sem mířili, lze si vzít stan a poblíž Echternachu (do 1 km) je kemp. Aktuální ceny naleznete také na informacích www.echternach-tourist.lu.

Echtenarch – procházka městem

Průchod městem nabízí baziliku Saint-Willibrord, Benedictine Abbey, Museum of the Abbey, opevněnou městkou hradbu, gotický dům, prehistorické museum, římskou vilu a další. Pokud nebudete zacházet do muzea lze celou procházku absolvovat okolo 1 hodiny.

Poznámka o nákupech v Echternachu

Jelikož jsme to jaksi neodhadli s vodou – došla. Žízeň je veliká (mámě něco okolo 18.40) většina obchodů je již zavřena. Vzpomínáme, že při příjezdu do Echternachu směrem od Lucemburku byla Delvita (Delhaize).

Projeli jsme městem zpět a skutečně ji našli a dokonce má ještě otevřeno. Takže jdeme pro uhasit žízeň. Cenově je to zde celkem zajímavé – např. tatáž rozpustná čokoláda, je zde v porovnání s Bruggama asi o 20 eurocentů levnější. Voda značka Cristaline – původem z Francie – 0,17 EUR za 1,5 litru (jestli pak víte kolik stojí tatáž voda v Praze v nákupním centru na Andělu??? Nevíte? Já ano – 23.90 Kč – ověřeno 20.10.2012 – a ještě ji zařidili pod kojeneckou – a to se na ní v Echternachu koukají spíše jako na běžnou stolní… co dodat? )

Určitě zde ale nakoupíte i místní vína – ceny od 4 EUR do 20, podle nároků. Nicméně i to nejlevnější víno je kontrolováno a chuťově výborné – ta dražší jsou ale také dobrá ;-). Pokud tedy budete hledat místo na větší nákup dobrého jídla a pití zpět domů – tak je to zde celkem rozumné řešení. Ještě doplňuji naše nejaktuálnější informace o nákupech v Echternachu.

Celkový dojem

Malé lucemburské Švýcarsko je region plný zajímavých kamených útvarů, zeleně, historických míst a možností pro poznávání krajiny. Pokud sem přijedete určitě nebudete zklamáni. Trasy buď začínají nebo vedou Echternachem a často lze absolvovat například jen část a zpátky se svézt autobusem. Na informacích nám ochotně vysvětlili možnosti a zakroužkovali stanoviště autobusů do mapy. Dále jsme dostali kompletní jízdní plán autobusů a vyznačili nám názvy zastávek a časy odjezdů. Infocentrum je prostorné a vybavené.

Pozn. článek byl doplněn o nové informace a zároveň  přidávám odkazy na nové výlety po zdejším kraji:

Pěší výšlap okolo Echternachu

Pěší/auto výlet na zámky v okolí Mersche

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Malé lucemburské Švýcarsko (Petite Suisse Luxembourgeoise)”

  1. Cestování světem » Lucemburk (Lucemburg) Říká:

    […] Návrat k autu vedeme po ulici Montée de la Pétrusse nad Chapelle Saint-Quirin na Rue de Prague. Snažili jsme se poznat námi zvolené hlavní „trháky“ Lucemburgu – ty ostatní až při příští návštěvě. Dále směřujeme na Petite Suisse Luxembourgeoise – Malé lucemburské Švýcarsko (viz. článek o Malém lucemburském švýcarsku). […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*