Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Po
9
Čvc '12

Černá Hora, Ulcinj, hotel Olympic, Velká pláž

 

Černá Hora, Ulcinj, hotel Olympic

Předně bych rád předeslal, ze tento popis vychází na základě cestování s CK (Jméno cestovky se kterou jsme jeli). Takže to bude i tak trochu recenze na hotel Olympic, Velkou pláž v Černé Hoře a CK.

 

Přílet do Černé Hory na letiště v Podgorici odhaluje nádhernou přírodní scenérii. Lehce to připomíná něco mezi Nevadou a Norskem – sucho a hory. Letiště se nachází na pláni, kde teplota dosahuje v létě o několik stupňů více než např. u pobřeží.

Výstup z letadla probíhá přímo přes letištní plochu – ano, skutečně nechají chodit pasažéry po letišti, sice je to krátká cesta, ale stejně. Vstup do haly přes celní a pasovou kontrolu probíhá rychle a bez problémů – kdo sbírá razítka do pasu bude potěšen :-).

 

Z letiště do Ulcinju – hotel Olympic

Doprava je organizována autobusem. Řidiči v Černé Hoře jezdí povětšinou bez světelných znamení, často používají klaksony, hlavně aby na sebe upozornili ostatní. Jinak jsou drzí, cpou se kde mohou. Kdo nemá nervy nebo drzost – nejede. Řidič autobusu není jiný. Troubeni je součást jeho strategie řízení. Chvílemi se raději nedívám na cestu, zvlášť když předjíždí a nemá prostor – to se pak snaží nacpat kamkoliv a je mu celkem jedno, co na to ostatní.

Praktická informace: v Černé Hoře je zřejmě jediná magistrála podél pobřeží. Když se ucpe – nehoda nebo jiný problém – pak prostě stojí půlka Černe Hory. Z letiště na Ulcinj je doprava spojená se střediskem Sutomore – to je při cestě a jsme v něm asi za 45 minut. Pokračování na Ulcinj – 30 km – v koloně trvá dalšich 40 minut – nehoda před námi…

Jelikož jsou zde časté (zácpy i nehody) počítejte s tím, že od příletu si do Ulcinju ještě počkáte. Jinak řidič při míjení kostela (rozestavěného)

pouští volant na jednu ruku a druhou se křižuje. Nevím jestli mám taky, zvlášť když při tom projíždíme křižovatkou a má co dělat se tam vejít..

 

Hotel Olympic, Ulcinj

Příjezd k hotelu připomíná „zapadlou“ díru – jediná ulice odbočuje podél rozestavěného nadjezdu a odbočka pokračuje na parkoviště směrem k hotelu po jehož jedné straně jsou depandance a z druhé je cosi rozestavěného nebo před demolicí (to se nedá odhadnout).

Hotel z dálky vypadá jako bývalá komunistická zástavba. Z blízka to působí stejně. Stáří neodhadnu, vypadá tak na 30 – 40 let. Inu co asi nepostavil Tito, to tu nebude (ne, pravda je, že tu něco taky staví, ale tyhle komplexy jsou všude stejné – pozůstatky komančů). Tomuto výroku pak bude odpovidat okolí hotelu.

Pinpongové stoly – venkovní – jsou (byly) z betonu, dnes většinou rozpadlé. Už se na nich válejí jenom turisté – tedy na jejich zbytcích.

Občas v okolí pobíhají divocí psi. Ti si Váš nevšimnou, ale za to nenechají bez pozornosti jediný odpadek a jsou schopní trhat i plastové tašky. Odpadkový koš přetékal pochutinami pro tahle zuboželá zvířata.

Vyjdete-li vstupní branou z hotelového komplexu, jste téměř na dosah vynikající restauraci – Antique – jídlo naprosto skvělé a ceny téměř české. Pro porovnání pizza margherita za 4€, velikost odhaduji na 50 cm v průměru. Voda 0,3 litru za euro. Kafe kolem eura +- dle vybraného tipu (pamatuji se Expresso za 0,7€ – opsáno, není to chyba 🙂 ). Posezení je v příjemném zátiší s vodním potůčkem a skvělou obsluhou. Co nesníte to Vám rádi zabalí.

 

Velká pláž (Velika Plaža) – hotelová pláž Ulcinj, hotel Olympic

Katalog uvádí – cca 50 – metru od hotelu (zajímalo by mne co přesně si představoval autor pod zkratkou – cca). Určitě to ale není od hotelu Olympic. Od něj na pláž je to tak odhadem 200 – 250 metrů. Asi záleží, odkud to kdo měřil a také jak. Možná při dobré vůli to bude tak 100 metru a snažíme se cestu zkracovat… (v tom nás informace v katalogu uvedla ve velký omyl!).

Pláž je vybavena lehátky – jsou dřevěná a nižší než plasty např. v Itálii. Plážový servis za 4€ na den zahrnuje slunečník a dvě lehátka. Koupite v hotelu a na pláži si utrhnou kus z účtenky.

Nedivte se ale, pokud po návratu z oběda, bude Váš slunečník a lehátka obsazena. Servisman je to schopen prodat totiž vícekrát, chtějte pak po něm náhradu – pokud možno stejně dobré místo. Sice se bude vymlouvat, že Vás nepoznal a nemůže si všechno pamatovat, ale má u sebe mapičku a tam si píše, co už prodal a co zkontroloval, takže jde hlavně o kšeft – ten jeho.

Poznámka k tomu co je dobré místo: určitě si neberte prvních několik sloupců slunečníků z pravé strany, kde je velké mezera mezi jednotlivými plážovými servisy, tam je písečna přeháňka nejintenzivnější (viz. dále).

Čistota pláže – Velká pláž

Čistota pláže je lehce horší, neviděl jsem, že by ji čistili jako např. italové – tak tady se omlouvám, protože článek jsem napsal a o pár dní později jsem viděl člověka, jak sbírá největší odpadky do igelitového pytle (z prvních dvou řad lehátek směrem od more).

Do písku se tedy zavrtáte, ale často si musite odházet pár (nejvíce jsem napočítal 15) vajglů stranou – mimochodem bezohlednost většiny kuřáků je i zde v trendu. Dokouřím, zahodím a hlavně ne ke svému lehátku. Kuřáci však nejsou jediní znečišťovatelé.
Potkaváme 3 německy hovořící slečny – +-23 let? – plechovka od piti a podtácek doplňují místní sbírku. Slešny sem už zřejmě neplánují znovu přijít. Popelnice je od nich do 20 metrů. Škoda, že na to přicházím až po jejich odchodu. Možná se takhle stává ten písek léčivý, minerály se přeci nějak musí doplnit. Čistota pláže je tu tedy i hodně o turistech.

Odpoledne kolem 3 hodiny se zvedne na pláži pravidelně vítr a jelikož je Velká pláž písečná, není to nic příjemného, větrná bouře to sice není, ale občas to nehezky sekne, a to i do očí.

Píseček je jemný, ale v kšiltovce stažené do čela nebo se slunečníma brýlema se to nechá vydržet. V podvečer se to lehce uklidní a je to lepši.

Prý pokud by to nebylo, bude druhý den pršet a budou velké vlny. Takže chtějte písek :-). Ale možna to nebude úplně tak jednoznačné, zažíváme den bez písečné přeháňky a moře je zatím v klidu, i počasí.
Tak a tady si dopřeji dalši svoji opravu – když jsem psal informace o počasí, bylo ještě hezky. Den předtim skutečně bez písečných přeháněk. Ráno bylo počasí nádherné. V poledne jsme odcházeli na oběd za plného slunce a kolem třetí jsme se ještě na pláži vyhřívali. Během 10 minut, se pak ale zatáhlo, zmizelo sluníčko, zvedl se vítr od moře. Po zhruba 4 hodinách, během nichž i chvíli pršelo dochází k vyjasnění oblohy. Zřejmě jsme tedy pozorovali pravdivost slov o počasí. Večer už bylo zase teplo a bez mraku, slunce je však již pryč…

Plavčíci na pláži jsou ve věži k dispozi většinou od 9 do 18 hodiny, maji tam několik korkových pásů a pár dalších pomůcek pro neplavce. Když je požádáte, a není vše rozpůjčováno, rádi Vám vyhoví. Hlavně pro malé děti co se učí plavat to je velká výhoda. Za tohle dávám bod plus.

Další informace o Velké Pláži v Černé Hoře, která by Vás mohla zaujmout – zdejší písek by měl být léčivý (jak jsem psal již výše). Důvod proč by měl pomáhat například při revmatických onemocněních určitě nebudou zmiňované odpadky, ale jeho přirozená mírná radioaktivita (odkaz – studie – radioaktivní písek Velká Pláž a další světové pláže). A jak to s tou radioaktivitou zde je? Z vybraných vzorků bylo maximum 0,041mSv za rok. Pro představu – základní limit je 1mSv za rok, pracovníci s ionizujícím zářením mají limit 50 mSv za rok, na rentgenu zubů dostanete přibližně okolo 0,1 mSv. Potenciální léčebné účinky zde budou tedy kombinací moře, slunce, písku atd… Pro těhotné je to asi lehce na zvážení (né že by jinde nebyla přirozená radioaktivita, že?)
Stravování v hotelu Olympic

První den – večeře – podle katalogu prý švédské stoly – jedno velké zklamání (tohle není ani slušný bufet). Spíše to připomíná servírované večeře bez servírování.

Popíši: brambory vařené, rýže, těstoviny, brambory smažené, světlý chléb a vařený hrášek – toliko přílohy. Pečené hovězí, vepřové, plněné papriky – toliko hlavní chod, nic jiného. Zákusek jeden. Zmrzlina žádná. Ovoce: jablka, banány tak dlouho než dojdou – takže dlouho ne.

Další večeře pro vegetariány nic. Po dohodě s číšníkem kuchař uklohnil smažák – chvála kuchařovi a číšníkům – jsou rychlí a ochotní – tu chválu si už rozmýšlím, viz celkové dojmy (ano, další oprava).

Snídaně jsou celkem dobré, ale chybí tmavé pečivo a nějaká sladká buchta nebo piškot, stejně jako jogurt, který jsme za celý týden nepotkali. Vejce vařená i smažená, bohužel smažená se nabírají stejnou lopatkou jako vejce s uzeným, no opět pro vegetariány nic lákavého – sníst by se to  dalo, ale nevonělo by to, takže smažená vejce nechávám stranou. Asi 5 den pobytu se objevuje u vajec druhá lopatka, tak sláva alespoň něco, byť je to pro změnu vykoupené starým pečivem – žvýkáme, až se dělají boule za ušima.

Hodnocení ostatního jídla pro nevegatariány: dle názoru několika strávníků jsou jídla dobře ochucena.

Poslední večeře: panuje všeobecný názor, že byla celkem odbytá, 2 bramborové kaše – liší se pouze přítomností cibule, dále rýže. Plněné papriky, hovězí plátky, nějaká UHO (omáčka) s kousky masa. Zmrzlina vanilková, kousky melouna – než dojdou (vždyť to už znáte). Číšník nám bere prázdné talíře pod rukama, nestíháme ani pomalu dojíst. Všeobecně se nás snaží vykopnout co nejdříve, holt asi v pátek večer už nemají náladu – nicmoc příjemného – svoje vydělali a už nejsme hosti – spíše obtížný hmyz – hlavně abychom vypadli co nejdříve.

 

Pikantní story k jídlu na závěr: nestíháme snídani (běžnou chudou). Dostáváme tedy den předem večer balíček na recepci. Jsou v něm vajíčka. Odhadujeme, že vařená. Ráno dostáváme chuť na snídani. Rozbíjím skořápku prvního vejce. V rukách se nám objevuje tekutá hmota. Obě dlaně sevřené a chytám žloutek a snažím se zadržet bílek, abych zachoval čistotu oblečení a okolí. Také jste již poznali, že nám dali vejce syrová? Jojo, to budou asi ty švédské stoly, nebo flink v kuchyni – vyberte si. Takže chudší snídaně za celý týden se mění dnes na ještě chudší :-(.

 

Hotelový pokoj

Pokoj vypadal uklizeně, sprcha rekontruována. Rozmístění nábytku lehce nešťastné. Takže jsme podnikli drobné stěhování. Jsme zvědavi, jak se to bude pokojové službě líbit – zkušenost ukázala, že to pro ně není problém.

Jinak balkon (minibalkon) kouká na betonovou střechu a do jídelny – výhled sice nic moc, ale z jídelny prosakuje do pokoje wifi, ať žije má pohodlnost. Další část výhledu zabírá pohled na rekonstrukci (v lepším případě) nebo spíše na demolici bývalého hotelu Grand Lido.

Dveře k balkonu nelze zamknout (to mezi závady dle hotelu zřejmě nepatří). Opatřeny jsou pouze vrutem-skobou na otočení.

Zásadním nedostatkem jsou chybějící sušáky na prádlo. Nejsou zde ani skoby, za které by se nechal uvázat provázek. Řešení bylo jej navěsit na klimatizaci a přivázat k zábradlí balkonu. V podstatě to jinak nejde, možná ještě zkusit vzít pár hřebíků… (přes balkon to nepřehodíte jednak kvůli větru a za druhé na římsu stále kape voda z klimatizací ve vyšších patrech).

Pokoj má klimatizaci (je v ceně, což je příjemné), stejně tak je i příjemné mít na pokoji ledničku – také v ceně. Takže body plus.

Komáři na pokoji: tohle je asi moje nejméně oblíbené téma. V oknech nejsou žádné sítě proti hmyzu. Přestože jsme to hlídali, ty malé potvory se dovnitř vždy nějak dostanou. Noční bzučení a vstáváni je fakt otrava. Určitě si vemte nějaký odpuzovač nebo repelent, jinak si užijete stejně jako my. Komáři se tu podle mne drží kvůli blízké nádrži na odsolování – prý se tam pořádají i výlety (že by za komáry?).

 

Celkový dojem:

Pláž je ucházející. Moře průzračné, zkarbuje se až tak kol. 16 hod., jinak je vidět po ramena ve vodě. A to je písečná pláž i dno.
Ve vodě je spousta ryb – spousta je opravdu spousta. Kdyz odplavete kousek od lidí, je to nádhera. Celé hejno se kolem Vás ometá, na dotyk nepřijdou, ale příliš neutíkají.

V hotelu se snaží (ale jenom občas). Kuchyň „nějak“ přežije i vegetarián (podruhé bych to už ale neriskoval). Konečné řešení stálo 10€ do kapsy místnímu číšníkovi (řekl si o ně, sice je to sprosté vydírání, ale když máte fakt hlad, co se dalo dělat – takhle s odstupem si říkám, že chodit na jídla do města by mě vyšlo možná levněji a ještě bych měl skvěle plný žaludek) – prý to nějak dohodne s kuchařem – a bude alespoň smažák. To ale už to nepřipomíná švédské stoly ani náhodou, jak se uvádí v katalogu – zklamaní a velké body mínus – hlavně cestovce, která se k tomu nechce znát – hm, nemohlo by to být náhodou podobné něčemu jako je klamání spotřebitele?

Historka navíc – aby prý byl kuchař ochoten udělat smažený sýr, když nelze najít žádnou vhodnou kombinaci, musel mu podplacený číšník namluvit, že to je pro těhotnou paní, která nic jiného nesnese. Zřejmě kdyby mu řekl něco jiného, bylo by to mnohem dražší. Jen doufám, že z nich neporodím…

K večeři zdarma voda na pití – to je příjemné a dávám za to bod plus, většinou to chtějí všude platit, při polopenzi.

Hotelový bazén se zdá čistý, ale na povrchu plave asi metrák dezinfekce. Ten metrák je obrazně, ale bude k tomu fotka pro představu. Byl jsem tam a žádný problém s kůží se neobjevil – jenže jenom po kolena, více jsem si netroufnul – navíc voda není slaná. Nechávám bez bodů.

Pokoj je slušný, úklid se hodně snaží. Ručníky a prádlo mění denně. Za kvalitu úklidu a snahu dávám body plus.

Cennosti raději do trezoru za 10€ na týden.

Vedle hotelové pláže je pláž Miami beach s modrou vlajkou – byl jsem tam, viděl stejný bordel jako na naší pláži a vlajku bych odebral.

Wifi v hotelu na recepci zdarma. Body plus. Večer se zde větrá, takže opět komáři. Řešením může být třeba zapálit vonnou tyčinku v popelníku a hezky „udit“.

Posilovnu uváděnou v katalogu jsem nenašel, měla být v klubovém hotelu (v tom jsem byl). Někde tu je, ale zase jsem po ní tolik neprahnul, abych to více řešil. Takže pokud někdo chce, musí se ptát.

Poznámka k proudu – na pokoji jsou zásuvky a redukce pro naše přípojky – body plus. Větsinou Vás všude nechají poradit si sami. Konvici připojíte bez problémů. Přesto radím, vemte si redukci pro jistotu s sebou, nikdy nevíte…

Elektrika občas vypadává – občas i 5x denně. Světlo zhasne, teplá voda dojde – chvilku trvá než nahodí pojistky. Někdy ta chvilka trvá i půl hodiny. Na večerní výpadky máme v kufrech čajovou svíčku a zapalovač, takže si užíváme romantiku u svíčky. Výtahy jsou bez problemů i při výpadku. Asi to nebude uplně centrální výpadek.

Delegátský servis: Animátorka byla mladá slečna, která se hodně snažila. Delegátka uspořádala výlety, mé problémy s jídlem pochopila, ale to je tak všechno co se stalo. Chtěla po mne, abych to hlásil cestovce hned po příjezdu, že jí v centrále nevěří. Ostatně mně nevěřili taky. Měl jsem to tehdy od ní chtít sepsané černé na bílém. Chyba. Asi bych delegátce radil změnit zaměstnavatele, pokud jí něvěří – ono to taky asi celkem o zaměstnavateli bude vypovídat, že?

Želvičky – viděli jsme 2, malou a velkou na pláži. O obě se snažili postarat nějací turisté – tak snad prežily (jsou to suchozemské želvy a lezou si po silnicích, plážích parcích, prostě kde je napadne).

Zdejší vína – jsou vynikající, jak červená tak bílá a to moc bílé nevyhledávám. Měl jsem dohodnuté místní ručně zpracovávané olivy – bez nálevu, bez ochucení – nekonali se, dopadlo to stejně, jako většina místních slibů – spousta výmluv a skutek utek – věřte pak místním nos mezi očima…

Teplota moře – kolem 27° (k 10.7.2012) a stále se prý ohřívá – tady snad nebude zima nikomu.

Vstupni hala je klimatizována, jidelna také – ale tam je to slabši, pravidelně se zpoti většina strávníků (použitá klimatizace je pro pokoj a né pro větší halu). Zřejmě proto nejsou žádné nároky na oblečení pro vstup.

Další historka – od místního zaměstnance (věrohodnost asi těžko ověřím). Pán je již v letech a vzpomínal jak do tohoto hotelu měl přijet na návštěvu Tito (že by potvrzení mého odhadu o věku stavby?). Hotel pry nakoupil jidlo pro velkou návštěvu a očekával Titův příjezd. Ten, ale vzkázal, že nepřijede. V hotelu se jidlo zpracovalo a snědlo behem par dnu. Krátce na to se Tito rozhodl, že přeci jenom přijede a vzkázal to do hotelu. Celý hotel se začal obávat, protože jídlo bylo již snědené a na takový velký nákup už neměli peníze. Návštěva se ale nekonala, jelikož bývalý vůdce zemřel než dorazil. Tak co myslíte? Pravda nebo lež?

Celý článek jsem několikrát editoval a opravoval, to podle vývoje situace a stavu věcí. Lehce nás mrzí, že jsme nepodnikli více vyletů, ale plahočit se někde v teplotách přes 44°C – to pro mne není. Zajimavý tip je na rafting na řece Tara. Napovím, že se tu točil český film – v hlavní roli Jiří Langmajer (už víte?).

 

Pár slov o tomto zájezdu s cestovkou a reakci CK

– jejich více než pár a taky informace o postupu reklamace – takže jsem to přesunul do nového článku Reklamace zájezdu do Černé Hory

 

Jelikož je toto pro mne silně nedostačující řešení pokusím se podniknout další kroky a budu Vás zde nadále informovat.

 

Ofline verze článku:

3 comments »

3 comments to “Černá Hora, Ulcinj, hotel Olympic, Velká pláž”

  1. Cestování světem » Reklamace zájezdu do Černé Hory Říká:

    […] Jelikož průběžně stále probíhá reklamace našeho zájezdu s cestovkou do Černé Hory (článek o zájezdu do Černé Hory je zde). Z původního článku jsem přesunul na toto místo informace o prvním […]

  2. Cestování světem » Rabac Říká:

    […] jaký je rozdíl ve tom, co je standard 3 hvězdiček tady a jinde např. pavilony Kačjak nebo Černá Hora – hotel Olympic a jeho mizérie s reklamací zájezdu u […]

  3. Cestování světem » Poreč – Plava Laguna – hotel Delfín Říká:

    […] Pokud máte dietu nebo se stravujete bezmasou stravou, tak se tady přežít nechá, není to žádný problém (a nemusíte ani uplácet číšníka – viz. článek o Černé Hoře). […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*