Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Út
9
Dub '13

Vídeň – co dělat, co vidět a co ochutnat

 

Město kultury, město mocí otisknuté krásy. Každý cestovatel, chce-li se prohlásit za světaznalého, musí nejméně jednou Vídeň navštívit.

Doprava

Do Vídně se jednoduše dostanete vlakem či autobusem (z Brna, Prahy).

Místní doprava

Jste-li fanoušci pěší chůze, jste zde na správném místě. Centrum je chytře vystavěno tak, že téměř všeho dosáhnete procházkou bez použití městské dopravy ať už po opuštěných starobylých uličkách protknutými filmově tajemnou atmosférou nebo po hlavních třídách plných maličkých obchůdků.
Chcete-li přece jen ušetřit čas a sílu, svézt se můžete tramvají autobusem a dokonce i metrem, do kterého se vůbec nemusíte obávat vejít, neboť na rozdíl od pražského zapáchajícího metra vídeňské metro je provoněno sladkými praženými oříšky a nabízí možnost teplého úkrytu při chvilce čekání, nemáte-li jinou možnost.
Chcete-li se nechat hýčkat, můžete si pronajmout koňské spřežení a projíždět se po centru jako panovníci dávných časů v kočárech.

Rakouská nátura

Vejdete-li do jednoho z opečovávaných obchůdků (což jsou skoro všechny), prodavači Vás bryskně s úsměvem pozdraví rakouským „Grüss Gott!“. Německy mluvící návštěvníci si brzy zvyknou na drobné rozdíly mezi německou a rakouskou němčinou. Neliší se o mnoho, ale tím spíše si Rakušani váží svých odlišností. Ze své zkušenosti můžu potvrdit, jak rádi si místní potrpí na tradice a zvyky Národní hrdost se zkrátka nosí. Elegantně oblečení Vídeňané splývají s bohatými cizinci a zvláště v období proslulých Vánočních trhů je v záplavě zahraničních návštěvníků nemáme šanci rozeznat. V nejedné výkladní skříni zahlédneme pověstné „Lederhose“ čili tradiční kožené kalhoty běžně nošené s kšandami při historických slavnostech.

Pro mlsné jazýčky

Přestože nám dobře známý řízek nepřipadá nijak výjimečný, Rakušani jej s noblesou pozdvihují na vyšší úroveň, což nám zajistí lahodný požitek z jídla, jaký bychom při baštění  „normálního českého řízku“ nikdy nepocítili. Máte-li zájem o podobný zážitek, dožadujte se v restauraci Vídeňského řízku (Wiener schnitzel).
Dlouholetou tradici má ve Vídni kavárenská kultura. Nejen proto je i u nás velmi rozšířená vídeňská káva. V kavárničkách různého typu si můžete téměř na každém rohu posedět nad teplým šálkem s Jablečným štrůdlem se šlehačkou (Apfelstrudel mit Sahne). Velmi populární zákusek bez jehož degustace se vaše návštěva Rakouska nepovažuje za úplnou je Sachr dort (Sacher-torte). Pro gurmány můžu doporučit posezení v Hotelu Sacher, kde servírují tento dortík podle originálního receptu s dvěstěletou tradicí.

Nepotřebujete-li se zaměřit na typické zboží a raději byste jen potěšili své chuťové buňky rychle a na místě, k dispozici jsou vám lákavé malinké pekárničky s vystaveným zbožím, způsobující nejednu ukápnutou slinu pozorovatele.

Památky

Navštívíte-li Vídeň a nevíte coby, rozhodně si naplánujte návštěvu Hofburgu. Hofburg je bývalé zimní sídlo Habsburků. Dnes v něm najdeme rozsáhlou expozici císařských pokojů, sbírku nejdražších porcelánových servisů a výstavu o císařovně Sisi. Vše vřele doporučuji. Vstupenka stojí 10,50 pro dospělého, ale návštěvník musí počítat s rozsáhlou expozicí, která mu zabere několik hodin.
Další významná zastávka je Schönbrunn – letní sídlo. Za cenu 16,50 Euro si projdete zámkem a rozlehlými romantickými zahradami pnoucími se do kopce. Návštěva se vyplatí především v létě, kdy jsou zahrady v rozpuku.

Máte-li uměleckou duši, nezapomeňte navštívit galerii Albertina v centru města.  Pyšní se totiž sbírkami největších malířských skvostů. Výstavy se obměňují, ale ať už Albertinu navštívíte kdykoli, zaručeně narazíte na díla umělců světového formátu. Vstupenka stojí 13,50 Eur a pro Mladistvé do 19 let je vstup zdarma.

Stephans dom, jeden z nejvyšších kostelů na světě,  představující gotický sloh se vším všudy, stojící na náměstí Stephansplatz (takřka považované za střed města,  je dominantou celého města.  Na tomto místě se sbíhají hlavní nákupní třídy Graben a Kärtner Strasse (na které nalezneme i proslulý hotel Sacher).

K závěru

Ať už vás do Vídně přivede cokoli, zdržte se zde na chvilinku, obětujte svůj drahocenný čas, připojte se k zástupům turistů a sledujte historickou nádheru prolínající se s moderní jednoduchostí rakouského stylu.  Víkend stačí, vždyť je to od nás kousek.

Můžete si také přečíst další článek o Vídni.

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Vídeň – co dělat, co vidět a co ochutnat”

  1. Cestování světem » Eurovíkend levně, cestování na vlastní pěst Říká:

    […] Vídeň – co dělat, co vidět a co ochutnat […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*