Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

St
3
Říj '12

Lindos, akropole v Lindosu a pláž Sv. Pavla,

 

Lindos, historické sídelní město na Rhodosu

O Lindosu se tvdí, že je to 2 v 1, tedy přesněji: dochovaná řecká vesnička a archeologické naleziště a to vše na jednom místě.

Lindos – historie a něco málo informací o městě

Celá část starého města je pod pozorným dohledem archelologické společnosti, takže zde nepotkáte nevhodnou budovu nebo něco nepatřící do zástavby (tak se to alespoň tvrdí, ale drobné vyjímky naleznete). Město bylo založeno asi v 10. století před naším letopočtem Dóry.

O 200 let později se stává střediskem obchodu a námořní dopravy. Na Rhodosu se v tu dobu nachází celkem 3 velká sídla, která soustřeďují moc a bohatství – Lindos, Ialisos, Kamiros. V době datování Trójské války to pak byla tato tři města, která poslala svých 1000 lodí do bitvy. Po založení současného hlavní města Rhodosu ztrácí Lindos postupně své významné postavení.

Na vrcholu akropole dnes nalezneme zbytky chrámu Athény (Athena Lindia) pocházejícího přibližně z okolo roku 300 před naším letopočtem.

Ve 14. století našeho letopočtu zde Johanité postavili velkou pevnost na obranu před Osmanskou říší. V osadě pod akropolí pak nalezneme např. byzantský kostel. Kousek od města je zátoka Sv. Pavla.

Parkování v Lindosu (u Lindosu)

Parkování je zde možné na několika místech. Hned po příjezdu od Kolymbie je vidět po pravé straně kostel – zde je jedna plocha – menší (a taky úplně plná). Další je hned nalevo Krana Square – asi je spíše pro autobusy, ale 3 řady aut již zde stojí, takže tu zůstáváme také. Na zemi je žluté značení – neparkovat zde. Takže stojíme mimo žlutý pruh a je to snad OK. Za toto stání neplatíme nic.

Další parkoviště jsou směrem k pláži – tedy dolů z kopce do města. Přijedete na Main Square a pokračujete směrem k pláži. Tam jsou další parkoviště cestou – placená i zdarma.

Lindos – instantní historie a kultura pěšky

Vstupujeme z hlavního náměstí. U vstupu je stáj s oslíky. Na nich se můžete svézt až na vrchol akropole. Pozor ale cestou, podle informací z doslechu jdou oslíci ulicí od zdi ke zdi, na vrcholku budete mít kolena samou bouli. Oslíci ve stáji jsou namačkaní jak sardinky – nebo jsem příliš přecitlivělý…

Cesta pokračujeme úzkýma uličkama směrem ke kostelu a dále schodům na akropoli. Schody podkluzují, takže je na místě opatrnost. Cestou dolů jsem viděl mnoho lidí jdoucích na boso a boty nebo pantofle nesou v ruce.

Lindos – akropole

Vstup do akropole stojí 6 EUR na osobu. Pro studenty je vstupné zdarma, podle cedule. Ihned za vstupem potkáváme masivní turnikety – zřejmě již zde probíhá příprava na spuštění projektu Rhodos Pass (viz. článek Rhodos Pass). Kovový vzhled do místní zástavby tedy zrovna nezapadá, ale budiž.

K vidění je toho v areálu akropole celkem dost – např. archaické schody, chrám Athény, zbytky věží ze středověké pevnosti, spousta vykopávek a další. Je to tu hezké, ale…

 

Dovolím si několik malých ale – tedy výhrad k tomu co by šlo zlepšit:

1) Bezpečnost – hradby jsou jako plaňky v plotě – s mezerou až k podlaze – když budete u okraje a foukne vítr, plachtíte ze srázu dolů – asi nejnebezpečnější je to pro děti. Podobně je na tom např. schodiště do věže.

2) Cesta vede přímo přes zbytky helénského schodiště – už začíná být patrné vyšlapávání – celkem mne mrzelo, že tudy musím procházet – chtělo by to dřevěnou lávku nebo chodníček přes.

3) Nejsou zde žádné lavičky – ty jsou tedy málokdy, ale tady by se jich pár opravdu hodilo. Vítr češe ve vlasech a atmosféra přímo sálá. Bohužel kam si tak sednu? Na nějaký kamen? A co když je zrovna nějak vzácný a praskne? Asi už chápete.

4) Velmi málo popisků a některé poškozené – ano, jsou tu, ale spousta věcí prostě popsaná není. A jelikož se nám stalo, že neměli mapičku při koupi lístků prakticky jsme ani nevěděli co přesně vidíme. Mimochodem, tu mapičku neměli asi jen pro čechy – protože pak jsem viděl, jak ji vesele paní rozdávala řecky mluvícím – trochu silné kafe na mne. U vchodu je velká mapa, ale já si prostě všechno nezapamatuji…

5) Záchodky. Tak ty tu chybí snad úplně. Ceduli jsme marně hledali. Pokud o nich víte, napište mi a doplním to. Není vyjímkou, že potkáte cestou po schodech turistu, jak leze zpoza hromady kamení a tak nějak se upravuje (chápete, že?). Místo nich je asi hned u turniketů telefonní budka – asi aby jste si zavolali o pomoc…

 

Ale dosti nedostatků. Rekonstrukce celému místu opravdu prospívá. Pohledy, které se naskýtají jsou naprosto úchvatné. Oko fotografa zeplesá. Srpek měsíce se proklesuje proti zbytkům starověkých sloupů. Mimochodem u velkého schodiště, kde jsou dnes sloupy, prý v minulosti rostly stromy.

Už Vás atmosféra také nalákala do Lindosu? Pokud ano, tak potom nezapomeňte sejít zpět do uliček a zažít atmosféru, možná koupit nějaký suvenýr (ceny jsou zde asi s přirážkou a celkem znatelnou až o 1,5 EUR např. proti starému Rhodosu).

Pomalu se loučíme s Lindosem, ještě pár pohledů na záliv Sv. Pavla a z dálky na akropoli. Takže nashledanou v Lindosu?

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Lindos, akropole v Lindosu a pláž Sv. Pavla,”

  1. Cestování světem » Autem po Rhodosu – Údolí motýlů, Appolónův chrám, Kremasti, Ialysos, Rhodos muzeum, palác velmistrů a Rhódský kolos Říká:

    […] Lindos, akropole v Lindosu a pláž Sv. Pavla, […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*