Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Ne
6
Lis '11

San Francisco

 

Tam kde všechno začalo, tam také končí – San Francisco. Město o kterém nazpíval Scott McKenzie trhák: If You’re going to San Francisco. Takže to nejlepší na závěr? A s kytkou?

Doprava po San Franciscu ke Golden Bridge Gate

Do San Francisca přijíždíme ráno kolem 9 hodiny. Je sobota a dopravní zácpy jsou minimální. Parkovišť je zde více než dost. Autem jezdit po San Franciscu lze, ale doprava stále houstne a parkování se stává složitější čím jste blíže turisticky zajímavým místům.

Jednodušší cesta se ukazuje používat zdejší hromadnou dopravu. Místní linky nás po jednom přestupu dováží až k Golden Gate Bridge. Tak se na tu jejich lávku podíváme. Základová červená barva. Mýtnice pro přejíždějící auta, chodník pro turisty do půli mostu a nádherné panorama. Z mostu je vidět Alcatraz, lodní doprava a někde v dálce na pobřeží tušíme molo 39.

Od Golden Bridge Gate k Palace of Fine Arts

Od mostu pokračujeme k Palace of Fine Arts opět hromadnou dopravou. Areál poskytuje pohled na jezírko s vodní fontánou a přilehlé budovy s architektonicky povedeným altánem. Je zde hezky a i svatebčené využívají tuto kulisu pro fotografie. A pokračujeme dále.

Pier 39 – molo 39 a mořští lvouni

Pier 39 – molo 39 se konstrukčně nijak neliší od ostatních. To co je zde zajímavé jsou mořští lvouni. Převážně vlivem lodní dopravy sem do zálivu nezavítá tolik žraloků a lvouni tak mají poměrně bezpečnou oblast pro život. Lvouni se zde doslova vyvalují na sluníčku – trochu mdlý odér Vás upozorní na jejich přítomnost dříve než je uvidíte. Turistická atrakce přitahuje velké množství lidí.

Alcatraz, Cable cars – tramvaj a Lombard street

Z mola je dále vidět slavná věznice Alcatraz – tuším, že jsme nejblíže z pobřeží. Od Fishermans Wharf pokračujeme dále po Hyde street podél Cable cars – slavná tramvaj – teda spíše zubatka? Cesta vede do kopce – opravdu kopce – tady se zapotí každý. Z křižovatky s Lombard street se nabízí pohled na záliv a ještě jednou věznice. A pak už procházka po Lombard street na kterou stojí kolona aut, kteří jí chtějí sjet. Směr je z kopce a je to opravdu samá zatáčka. Asi to bude príma, ale to čekání a kolony…

Chinatown v San Franciscu a hledání čajovny v čínské čtvrti

Chinatown v San Franciscu – další z možných cílů turistů. V průvodci se píše, že čínané co sem přiletí jsou zpravidla zklamáni, jelikož je čtvrť špinavá.

Co se týká špíny – je to prostě městská čtvrť, možná pro číňany asi nebude tak čistá jak jsou oni zvyklí nebo jak si představují. Na malé ploše se tu nachází spousta prodejniček a prodejců. Nabídka od suvenýrů po zeleninu a ovoce. A také – pozor – čajové krámky. Jsem čajový a proto se sem opravdu těším, chci si sednout do jedné ze zdejších čajoven a vychutnat dobrou konvičku.

Zacházíme podle první cedule Tea do … do místnosti, kde Vám dají ochutnat minišálek a pak Vám čaj prodají domů, ale konvičku nedostanete ani omylem. Po zhruba půlhodinovém pátrání a hledání se ptáme místní, kde že je tady nějaká čajovna – není! Jak je to možné? V průvodcích jsme to četli.

Možné je to kvůli tomu, že prý nájem byl rok od roku vyšší až to všechny čajovny zabalily a skončily. Zůstaly pouze obchody. Tomu se ani nechce věřit. Přes internet dáváme vyhledat tea room, tea house v San Franciscu. A nacházíme jeden odkaz, jdeme podle mapy. Malá místnost, čínsky zařízená, stolečky a posezení. U jednoho stolku sedí dva mladí číňané s konvičkou čaje. Tak hurá.

Čajovna není, čaj se koná

Tak hurá skončí, když zjišťujeme, že čaj jedině k jídlu a jedině ten co je uvařený v kuchyni. Tak nashledanou. Další bloudění po ulici až nacházíme jeden obchůdek, kde po krátké přemlouvání dostáváme čaj do kelímků jako limonádu v „mekáči“ – cenu ani nejsou schopni spočítat – dáváme jim 10$ za tři nálevy a odcházíme si sednout do zdejšího parku a popít trochu teplého čaje za přítomnosti číňanů. Ti hrajou kostky, karty a nalejvají se kolou z plechovky…

Co na závěr San Francisca?

Tím končí naše putování po USA. O návštěvě sídla největší sociální sítě jsem se nerozepisoval, protože popis budovy a přilehlého okolí by většinou nudil. Za zmínku stojí ještě krátká informace o Silicon Valley jako takovém. Silicon Valley je oblast se v době naší návštěvy tvářilo jako běžná čtvrť. Pokud pojedete do San Francisca, určitě tuto oblast navštivte a podívejte se i do místních firem, je to zážitek.

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “San Francisco”

  1. Pavlína Říká:

    SF je moje vůbec nejoblíbenější město v Americe! Byla jsem tam dvakrát a pokaždé mě okouzlilo, i když spoustu mých kamarádů odradily hordy bezdomovců. Já ve městě vidím bohémský životní styl. Do Ameriky jsem se dostala už třikrát, kdy jsem celé léto pracovala v campu pro děti a pak cestovala, je to zatim moje nejlepší zkušenost! Pokud o tom přemýšlíte, pak neváhejte a jeďte. {…zbytek komentáře byl vzhledem k neoprávněné skryté reklamě odstraněn administrátorem stránek…}

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*