Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Út
6
Čvc '10

Lido Adriano u Ravenny

 

Lido Adriano – letní destinace u Ravenny a zavážka odpadků do moře přímo na veřejné pláži

Jedná se o letní městečko poblíž Ravenny (cca do 5 km). Jako každé italské letovisko je zaměřeno především na turisty. Především Vás čeká zástavba apartmánových domů, vilky a restaurace. Naleznete zde samozřejmě i Lidl, kde jsou ceny oproti obchodům mezi apartmány často až o 3EURa nižší – platíte za lenost.

 Parkování, vybavení ubytování

Většina aparmánových domů má vlastní parkoviště, občas očíslované. Bydleli jsme v rezidenci Belvedere – 56 Viale Caravaggio – naproti zábavnímu parčíku. Výhody rezidence: vlastní bazén, kousek od pláže, vlastní parkování a sportovní areál přímo u apartmánu. Někdy nevýhoda hluční sousedé.

Apartmá bylo dvoupokojové s centrální kuchyní. Vybavenost bez problémů. Sprchový kout měl problémy s odtokem vody - nějak stavitel nepochopil, že k odpadu má být podlaha skloněná. Takže pravidelně stálo v koupelně kolem 1cm vody - řešili jsme koštětem a zametali a zametali. Navíc nás hned u nástupu varovali, že se odpad občas ucpává... Na videu je celkem dobře vidět celý apartmán. Chaos v kuchyni je následek balení domů - nebojte, nic jsme nezapomněli :-).

Společná příchozí terasa pro všechny apartmá na patře nám příliš nevadila, sousedů bylo poskrovnu. Pokud jich bude více a chcete si dát oběd na balkóně, radím nakreslit cedulku „Hello“ a jenom ji při jídle zdvihat :-). Nebo chtějte pokud možno co nejzazší byt.

Co bych u apartmá hodnotil jako velmi kladné  je přítomnost sušáku na prádlo.

 Město, nákupy, trhy

Ve městě se jednou týdně pořádali trhy. Největší zájem v nás vzbudili místní sýrové speciality. Na své si přišli i milovníci šunky a salámů. Ve většině případů máte k dispozici nějaký menší obchůdek dostupný do několika málo minut. Kdo chce uštetřit, nechť se vydá do Lidlu. Občas jsme zahlédli, jak místní jedou s košíkem až domů.

Hlavní třídu bych asi ani hlavní nenazýval. Jsou to spíše dvě jednosměrky oddělené úzkým pruhem dlažby. Navazuje plynule na kruhový objezd u místního Lidlu a příjezdu do města. Zde se pak pořádají ony trhy. Je zde také největší množství obchodů a restaurací. Pizzérie jsou rozmístěné po celém městě. Vyzkoušeli jsme jich několik a všude jsme byli spokojeni. Pro zmrzlinu platí totéž. Pouze malá poznámka - čím dál by jste byli od hlavní třídy, tím může být cena za zmrzlinu nižší (ale není to pravidlo).

 Pláž a extra špinavé moře jako důsledek strojového čistění pláže v Lido Adriano

Pláž byla u našeho apartmánu široká, veřejná a občas s odpadky. Jednou jsme přišli brzy po ránu a byli svědky toho, jak místní traktor s prosévacími hráběmi pláž čistí. Naše srdce zajásalo, bude tu zase na pár dní hezky bez odpadků. Nicméně to jásání nevydrželo dlouho. Když měl traktorista plnou hrabací plochu, udělal malou půlobrátku v moři. Zde pak stihnul hrabla zvednout, couvnul a popojel dopředu a pak ještě jednou.

Během půl minuty plavalo podél kusu pláže tolik svinstva, že jsem to ani nechtěl vidět. Tenhle skvělý čistící postup opakoval na celém úseku veřejných plážích co jsem ho viděl. Pak už mne to přestalo bavit. Stejně jako koupání ve zdejším moři. Pokud si budete chtít užít čistější moře, jděte na placenou pláž (kam to stejně za půldne doplave taky) nebo dále od břehu tam se odpadky nedostanou vlivem vln.

Kdybych měl s sebou foťák, tak jsem Vám to vyfotil, takhle se prostě musíte spolehnout na mé tvrzení. Je to na Vás.

Jinak jsou na pláži kontejnery, ale znáte turisty - raději to šupnou do písku než se obtěžovat dojít ke koši.

 Itálie - tipy na výlet

Pokud se dokážete přenést přes občasný humus v moři a budete zde na dovolené, pak by Vás mohli zajímat tipy na výlet. Mezi oblíbené destinace odsud patří Ravenna a San Marino.

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Lido Adriano u Ravenny”

  1. Cestování světem » Ravenna Říká:

    […] jsme do Ravenny přicestovali místním busem přímo z nedalekého letoviska Lido Adriano. Pokud budete v nějaké rozumné vzdálenosti od Ravenny, určitě není nutné si extra kupovat […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*