Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Út
15
Čvn '04

Autem do Chorvatska

 

Autem do Chorvatska

Pokud se chystáte autem do Chorvatska nezapomeňte si vzít s sebou alespoň jednu zásobní flašku pitné vody. Možná se Vám to zdá jako nesmysl, vždyť jde voda koupit u každé benzinky, ale až se v Chorvatsku dostanete do kolony na dvě hodiny, tak budete rádi. Nebo si ji neberte a pak plačte žízní :-).

Jelikož Vás čeká cesta přes Rakousko, nevyhnete se dálniční známce, stejně tak i ve Slovinsku. Zkoušet ve Slovinsku objet dálnice považuji za vyhozené peníze. Ano, vyjde to levněji, ale ze zkazků těch co to udělali vyplývalo, že na okrskách číhají dráteníci ze Slovinska a něco na pokutu se budou vždy snažit najít.


V Chorvatsku je už celkem rozumně postavená dálnice, píši rozumně, protože kolony jsou místní specialita. Chvíli jedete a chvíli stojíte, přitom jsme nikde nepřišli na žádný problém. Takže vysvětlení pro to nemáme. Nejlepší kolony, kdy svádějí dopravu do jediného pruhu. To jsme takto například stáli od Pažského mostu až k dálnici a tunelu kousek nad ním.

Cca 5 kilometrům a trvalo to 3 hodiny. Na rozpáleném asfaltu zážitek. Podél silnice postupně přibývalo aut s prasklým chlazením. Kupodivu se to týkalo hlavně nových aut – klimatizace je sice dobrá, ale fyzika je zde neúprosná. My jsme kupříkladu měli puštěné topení 🙂 (a vůbec mě v autě neměli kvůli tomu rádi). Jenže když je venku 40 stupňů, vzduch se nepohne, stínek žádný a motor stále běží k popojíždění, tak to pochopí snad každý (vyjma posádky). A tehdy budete rádi za tu vodu. Asi o kilometr dále chodili po silnici brigádnící ve vestách a dávali každému do okénka púllitru balené vody, ale než jsme tam dojeli, padly u nás 3 litry.

Při vjezdu na dálnici v Chorvatsku obdržíte lístek, ten neztraťe, protože jej předáte u sjezdu a spočítají Vám z něj cenu za mýtné.

Autem na Pag, parkování na Pagu

Ten Pag je takový dost specifický, takže ho na rozdíl od ostatních cest autem po Chorvatsku zmiňuji.

Cestu tam jsme zkusili jet po dálnici a pak sjet na pobřeží a dále lodním převozem. Doba čekání na loď byla kolem jedné hodiny. Převoz trval odhadem do 30 minut. Pak už jsme jenom přejeli tu nudnou část po ostrově a těšili se na sluníčko a pláže.

Parkování je většinou vždy u apartmánu na vyhrazeném místě. V lepším případě je auto pod zastřešeným prostorem s ochranou proti slunci.

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Autem do Chorvatska”

  1. Cestování světem » Pag, ostrov v Kvarneru Říká:

    […] Ostrov Pag se nachází na Kvarnerské riviéře – patří tedy do skupiny Kvarnerských ostrovů. Spojení s pevninou je zajištěno lodní dopravou (linka Prizna-Žigljen) a přes Pažský most. O cestě na Pag autem viz článek o Autem do Chorvatska. […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*