Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Po
24
Srp '15

Ruskamen – Odpočinková dovolená v místě, kde nic není, aneb Dovolená může být příjemná

 

1. Výběr dovolené

Týden před odjezdem jsme přišli do cestovky si vybrat last minute dovolenou, na výběr bylo italské Caorle, nebo chorvatský Ruskamen. Caorle už jsme měli za sebou, tak padla volba na Ruskamen, letovisko ležící kousek, asi 8 kilometrů, od Omiše a zhruba 35 kilometrů od Splitu jedním směrem, z druhé strany potom následují letoviska Baška Voda a Makarská. Paní v cestovce nás upozornila, že je to letovisko špíše pro odpočinkovou, rozumněj válecí, dovolenou u moře, ale proč ne. Zájezd jsme zaplatili a spokojeně odešli.

 

2. Cesta a první postřehy

Za týden jsme raději s třičtvrtě hodiným předstihem čekali na autobus. První překvapení autobus přijel včas a dokonce jsme odjížděli s pětiminutovým předstihem, asi byli všichni naložení, tak nebylo na co čekat. Překvapení druhé, autobus se spoustou místa na nohy i sklopení sedačky před vámi. Cestu nám zpříjemňovalo pár neukázněných děcek, ale mohlo by být i hůř, třeba by jich mohl být plný autobus. Po čtrnácti hodinách cesty jsme dorazili na místo, odjezd 16:30, příjezd 6:30. Po vystoupení z autobusu jsme se chtěli ubytovat. Bohužel, na recepci nikdo, majitel se prý dostaví kolem sedmé. Budiž mu ke cti, že přišel přesně. Vybral si od nás pasy a vouchery na ubytování a řekl, že klíč od pokoje dostaneme ve dvě odpoledne. Věci jsme tedy nechali na recepci a šli se projít. První, co jsme na místě zjistili, že všechno je do kopce, druhé poznání bylo, co znamená, když hoří Makarská riviéra.

V kopcích nad letoviskem byly vidět spálené pruhy lesního porostu, jak se střídají s holými skálami, případně se zbytky zeleně, které přežily běsnění požáru. Po krátkém a hlavně namáhavém výstupu jsme se rozhodli jít na pláž. To jsme ovšem netušili, že od moře nás dělí sráz nějakých 20 metrů, schody k moři jsme začali nenávidět hned první den. Ve dvě hodiny jsme se šli ubytovat. Vyšlápli jsme si těch 70 schodů k hotelu, a aby toho nebylo málo, dostali jsme pokoj až nahoře ve třetím patře, takže další série schodů, tentokráte s plnou polní.

 

3. Ubytování a strava Blanca Aurora

Penzion Blanca Aurora – pěkné a čisté, každý pokoj s balkónem s výhledem na moře a klimatizací. Koupelna se záchodem a sprchovým koutem pro každý pokoj. Jen některé pokoje to měly samostatně přes chodbu. Manželská postel s příjemně (středně) tvrdou matrací, součástí pokoje byl i elektrický sporák, lednička a základní nádobí. Majitel milý a vstřícný, ochotný personál a nic nebyl problém. Komunikace probíhala bez problémů v češtině.

Jelikož jsme měli zaplacenou polopenzi, těšili jsme se na jídlo, servírované večeře formou výběru ze dvou menu a snídaňový bufet. Menu se každý den skládalo z polévky, hlavního chodu, zeleninového salátu a dezertu, takže celkem slušná porce. K snídani bylo možné si vzít salám, sýr, vařená vejce, párky, máslo, marmeládu a med, případně cornflakes s mlékem. K pití káva, horká čokoláda, kapučíno, čaj a džus, jablečný a pomerančový. Všeho co hrdlo ráčí. Z toho vyplývá, že polopenze postačovala. Když se člověk pořádně nasnídal, oběd vůbec nechyběl.

 

4. Letovisko Ruskamen, pláže, moře, obchody a zábava v místě

Letovisko Ruskamen vhodné pro odpočinkovou dovolenou u moře znamenalo, krom pravidelného zdolávání schodů k moři i to, že pokud jste si chtěli něco koupit, museli jste jít 15 minut po silnici pěšky do malého supermarketu (jak vietnamská večerka), jediného v okolí tří kilometrů. Pokud byste zatoužili dát si někde jídlo, na výběr byly dvě restaurace, pokud nepočítám ty vyloženě hotelové, 15 minut chůze na jednu stranu (naproti „obřímu“ supermarketu) nebo 20 minut chůze na druhou stranu. Pokud šlo o to, sednou si někam na pití nebo si dojít na zmrzku, existovaly opět dvě možnosti. Dva plážové bary otevřené pouze přes den. Takže žádný bujarý noční život, žadní hulákající opilci, opravdu klidné letovisko.

Kamenitá pláž, rozdělená na menší úseky, byla užší, tak na dvě osušky nad sebou. Na městké pláži se nacházelo několik fungujících sprch. Městká pláž trochu přelidněná, ale nechalo se jít pár minut podél moře a tam byl celkem klid. Po pláži občas prošel obchodník s jídlem (kobližky, případně listové těsto s náplní – sýr, salám, čokoláda, ovoce). Dopoledne klidné moře, odpoledne s vlnami.

 

5. Žádný delegát, přesto se nabídka výletů konala

V místě nebyl delegát cestovky, což jsme se mimochodem dozvěděli až z pokynů, nikoli před zaplacením zájezdu. Naštěstí majitel hotelu byl akční a organizoval výlety na vlastní triko. Byla možnost jet do Omiše (20 kn na osobu), Splitu (40 kn), na Makarskou (40 kn), rafting

(130 kn) a půldenní lodní výlet s rybím občerstvením (180 kn – ale all inclusive – s jídlem a pitím po celou plavbu „zdarma“).

 

6. Výlet do Splitu

Pravděpodobně jsme si vybrali špatný den, protože silnice Omiš-Split byla ucpaná. Řidič, pravděpodobně zkušený kaskadér, nás vzal tedy oklikou po horách, aby se vyhnul zácpě. To znamenalo zběsilou jízdu plnou předjíždění na úzkých silničkách, kde se sotva vešli dvě osobní auta. Tříčtvrtě na osm večer, začínalo se lehce smrákat, z jedné strany sráz, z druhé kopce, auto před námi, omezená rychlost na 50 km/h. Nevypadalo to, že by řidič u cedule omezující maximální povolenou rychlost zpomalil. Auta jsme míjeli s přesností na centimetry. Nu což, trocha adrenalinu ještě nikoho nezabila. Ještě veselejší bylo přelétávání retardérů v obcích.

Nakonec jsme přeci jen zdárně a v pořádku dorazili do Splitu. Měli jsme 3 hodiny na procházku po večerním Splitu. Město je krásné, stojí za vidění. Stará středověká pevnost, staré město. Všude stánky a trhy.

 

7. Výlet do Omiše

Nevím, jestli máme takové štěstí, ale zrovna v den, kdy jsme jeli na výlet, probíhala v Omiši pirátská slavnost. Všude zácpy a davy lidí. Prohlédli jsme si ted repliky lodí a rozhodli se, že místo stání a zírání dvě hodiny na souboj pirátů, se půjdeme podívat do města. Samozřejmě jako správní turisté jsme si předem nastudovali mapky a rozhodli se, co chceme vidět. Co na mapě vypadalo jako velká historická ulice, byla ulička tři metry široká, místi ani to ne, zpoloviny zabraná stolky a židlemi místní pizzerií. To znamenalo trochu zklamání, místo prohlížení obchůdků se suvenýry a historických domků jsme se vyhýbali davu lidí a koukali, abychom nespadli někomu do talíře.

Abych jen nehaněl, přeci jen jsme objevili historickou čtvrť se starým kostelíkem. Prošli jsme i pouť a sledovali utkání v pétanque. Dali si dobrou zmrzku a palačinku.

Za mě tedy Omiš ano, ale pokud nejste fanda pirátů a davů lidí, tak si vybrat jiný den.

 

Fotogalerie

 

Celkový dojem z dovolené

Celkový dojem z dovolené od cestovky Kompas.

  • Autobus pohodlný
  • Ubytování a jídlo bez problémů
  • Pláže čisté, kamenité (nutnost bot do vody)
  • Moře čisté, klidné, občas i s vlnami
  • Mořský život – spousta rybiček, jeden mořský ježek, nějaké hvězdice a pár krabů – pro šnorchlování moc pěkné
  • Výhled na moře a na protější ostrov Brač
  • Nepřítomnost barů a hospod nebyla vůbec na škodu

Ideální relaxační (ne odpočinková – při tom počtu vyšlápnutých schodů si člověk moc neodpočine) rodinná dovolená.

Ofline verze článku:

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*