Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Ne
21
Čvn '15

Velký a Malý Falkenstein – rodinný výlet na německé straně Šumavy

 

Na německé straně Šumavy nedaleko města Zwiesel se nachází velice pěkný tip na výlet – výšlap na Velký a Malý Falkenstein. Velký Falkenstein, ve výšce 1312 metrů nad mořem, je jedním z těch vyšších vrcholků zdejší Šumavy (i když pravda i Luzný je o něco výše 🙂 ). Co této hoře chybí na velikosti, to zdatně dohání krásou okolní přírody a svým rozhledem.

Příjezd a parkování

Příjezd doporučuji přes Železnou Rudu a dále krátce směr na Zwiesel a následně odbočit doleva na Zwieslerwaldhaus, který bude cílem pro parkování (můžete samozřejmě jít i odjinud, ale náš okruh zde začínal a končil). Zwieslerwaldhaus je malinká roztahaná vesnička. Již před cedulí jsou místa k parkování – placená. Pokud popojedete přímo za ceduli, je zde pro pěší tůry výchozí neplacené parkoviště, jeho součástí jsou i toalety (suchý záchod, čisté a s dostatkem toaletního papíru a dobrovolnou kasičkou na údržbu – za takovouto službu neváháme platit jako jinde 0,5 Eura).

 

Informační cedule, začátek trasy a výšlap

Po zaparkování jsou naším prvním cílem kryté informační cedule s mapou místních stezek a jejich značením. Náš okruh směřuje následovně – nejprve Malý Falkenstein, následně Velký Falkenstein a poté sestup k výchozímu bodu. Začátek trasy je na stezce s označením kuny (asi je to kuna 🙂 ) a brzy odbočit na náročnější zkratku po „Pírku“ až na první zastávku – Malý Falkenstein. Po pírku je to intezivní stoupání a celkem se i zapotíte cestou přes kořeny – místy je trasa celkem náročná – vlhké klouzavé kořeny, ostré stoupání mezi poválenými podřezanými stromy (místy je jich hodně, následek nedávných vichrů), stezka s menšími balvany – ale stojí to za to. Příroda je zde svěží, zelená a je zde stále co poznávat a objevovat.

 

Malý Falkenstein

Před Malým Falkensteinem jsou cedule a směrovky na další cestu. Výstup od těchto cedulí na Malý Falkenstein je poměrně krátký, ale náročný. Zpočátku jsou kamenné schody, následně musíte opravdu přelézt několik kamenů a jste na cestičce, kde do cca 20 metrů je vrcholek a prudký sráz dolů s pohledem do míst, kde jste se před půlhodinou plahočili. Výhled dál do krajiny je pěkný (pokud se Vám nezkazí počasí jako nám 🙂 ).

Z pohledu osobní bezpečnosti – pokud se na přelézání balvanů nahoru necítíte, nelezte tam – chce to opravdu dobrou obuv a trochu fyzické kondice (zvlášt, když jsou kameny mokré a kluzké). Na tomto místě (ať již na vrcholu nebo pod ním) doporučuji malou svačinu (pokud jste ji už neměli předtím). Dále Vás totiž čeká další ostřejší stoupání.

 

Velký Falkenstein, občerstvení

Středobodem naší cesty je vrchol na Velkém Falkensteinu, rozhled do krajiny je opět super – nutno podotknout, že koukáte do přibližně stejných míst jako z Malého Falkensteinu, takže pokud jste předtím na jeho vrcholku nebyli, zde si to můžete vynahradit :-).

Těsně pod vrcholkem Velkého Falkensteinu se nachází hospůdka (restaurace), s automatem mražených nanuků (cca 1,5 Eur – ks). Dále je zde horská služba a místní kaplička. Pro cyklisty jsou zde stojany na kola.

 

Zpět na parkoviště

Z Velkého Falkensteinu cesta postupně klesá po značce listu jasanu a následně je nutno odbočit na značku borůvek. Značení zde mají opravdu prozaické :-). Až se dostanete opět na značku kuny (uvidíte také směrovku na Zwieslerwaldhaus) jste už prakticky zpět. Posledních pár kroků na parkoviště a máte hotovo.

 

Náročnost výletu a kam dále

Délka trasy je necelých 11 km a časová náročnost při běžné chůzi cca 3 – 3,5 hodiny (záleží jak se Vám půjde rychle nahoru, pokud pomalu tak klidně i 4 hodiny). Předcházeli jsme postarší německý pár o hůlkách a netvářili se, že by byli zničeni, takže to určitě absolvovat lze.

Bezpečnost – pro děti je zde několik úseků, kde doporučuji větší opatrnost. Sráz na Malém Falkensteinu a užší cesty hlubšími okraji na trase borůvky.

 

Pokud jste ještě odhodláni dále objevovat zdejší přírodu nebo historii, doporučuji navštívit například nedalekou zříceninu hradu Weissensteinu nebo se vydat směrem na Luzný, případně za zvířátky do Bavorského národního parku.

 

Fotogalerie

Ofline verze článku:

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*