Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Čt
2
Dub '15

Ekologická plaketa pro jízdu autem v Německu

 

Pro ty z Vás, kteří se stále více a více vydávají do zahraničí to asi nebude žádná nová informace, ale pro průjezd v některých německých městech potřebujete emisní (ekologickou) plaketu (bez ní je to za pokutu).

V tomto článku Vám stručně popíši, co jsou to nízkoemisní (ekologické) zóny a jak pořídit plaketu – ekologickou známku pro průjezd v takových zónách.

Co je nízkoemisní zóna (resp. enviromentální zóna)?

Jedná se o oblast (zatím většinou ve velkých městech), kam je povolen vjezd a průjezd pouze automobilům splňujícím určité emisní podmínky. Zóny začaly vznikat na základě rozhodnutí z roku 2007 v rámci důrazu na zlepšení čistoty ve městech. První zóna vznikla v roce 2008 a další ji následovaly. Je celkem dost pravděpodobné, že se v blízké budoucnosti dočkáme i zóny v takovém Passově , kudy se často projíždí například za koupáním do nedalekých lázní – Johannesbad nebo Europatherme.

 

Kompletní přehled stávajících zón, kde je známka (plaketa) vyžadována je možné nalézt na následujcích odkazech:

https://www.umwelt-plakette.de/

http://gis.uba.de/website/umweltzonen/index.html (interaktivní mapa)

Značka zóny:

 

Značení nízkoemisní zóny v Německu

Značení nízkoemisní zóny v Německu – povolen vjezd všem emisním kategoriím na štítku

 

Jak pořídit plaketu (ekologickou známku)

Pořízení plakety je možné jak v ČR na stanicích technické kontroly tak i v Německu.

 

Cena v České republice:

– K 1.4.2015 na cca 10 různých STK stanicích v rámci celé republiky: 300 Kč

– Musíte se většinou dostavit půl hodiny před koncem pracovní doby (záleží asi jak kde 🙂 )

– Potřebujete s sebou velký technický průkaz od vozidla (jeden pracovník za přepážkou tvrdil, že musím přijet s vozem a že to teprve na místě změří – evidentně vůbec netušil co chci)

 

Cena v Německu:

– K 1.4.2015 – paušálně 5 EUR včetně daně při platbě na místě nebo 15 EUR při platbě přes internet a následné zaslání známky poštou (poštovné je již v ceně).

– V obou případech je to u TÜV-SÜD – odkaz na www stránky (přímo k plaketám): http://www.tuev-sued.de/auto_fahrzeuge/feinstaub-plakette/feinstaubplakette_ausland/tschechien

– Dostavit se můžete do jejich smluvního centra, kdykoliv během otevírací doby. Odkaz na nalezení Vašeho nejbližšího centra je zde: http://www.tuev-sued.de/hauptuntersuchung/5-service-center-finden-und-online-anmelden

 

– Pokud se dostavíte osobně, postačuje velký technický průkaz (ověřoval jsem e-mailovým dotazem na centrum TÜV k 31.3.2015). Doplňuji informaci – osobně jsem jsem ji nyní kupoval. Celkově mi to zabralo cca 5 minut. Na recepci nahlásítě, že chcete feinstaubplakette a podáte jim velký TP, odkud přepsali na známku SPZ. Následně jsem jim podal 5 EUR, dostal známku a fakturu a informaci, kam se to nalepí. A to je vše.

– Pokud si chcete nechat známku poslat poštou, budete muset zaslat naskenovanou kopii velkého TP.

 

 

Doplnění informací

Kolega cestovatel čtenář správně v komentáři pod článkem upozornil na rozdíl, že v Německu je číslo plakety již uvedeno v TP, zatímco u nás je uvedena norma směrnice.

Z vlastní zkušenosti vím, že si s tím jsou schopni poradit bez problémů. Jen doplním, že se zdálo jako nejrychlejší a nejjednodušší jim to číslo přímo ukázat prstem.

Tímto děkuji za podnětný komentář kolegovi čtenářovi.

 

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Ekologická plaketa pro jízdu autem v Německu”

  1. Karel Nový Říká:

    Máte zkušenost, jak si německý úředník v TÜV-SÜD poradí s češtinou a jinými normami?

    V mém velkém TP je uvedena kolonka Emise, norma EHS/ES 2003/76B. Zatímco v německých TP je uvedeno přímo EURO 4…

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*