Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Út
28
Říj '14

Vánoční trhy v Passově, autem do Pasova na Vánoční trhy

 

Vánoční trhy v Passově, aneb jak autem do Pasova na Vánoční trhy

Vánoční trhy v Pasově 2014 začínají 26.11.2014 a končí 23.12.2014. Pro letošní rok je udáváno informačním centrem celkem 66 stání (prodejců). Hlavními artikly letos na stánkách údajně budou především dárkové věci, umělecké drobnosti, sklo a keramika, módní doplňky, čokoládové pamlsky, teplé svařáky a místní speciality.

Trhy budou v provozu denně následovně:

– Pondělí – Čtvrtek od 10.00 do 20.00 hod

– Pátek – Sobota od 10 .00 do 21.00 hod

– Neděle od 11.30 do 20.00 hod

 

Každoročně na trhy do Passova jezdí desítky zájezdů a turistů, přičemž tato návštěva bývá spojena s koupáním v některém lázeňském komplexu v Bad Fussingu – například Johannesbad nebo Europa Therme. Výlet do Passova v době před Vánoci mohu jen doporučit – ať se už jedná o pouhou procházku městem, nákupem nebo návštěvou adventních trhů – vždy je to velmi hezký zážitek.

 

Příjezd a parkování

Ať už míříte do Passova od Plzně, Regensburgu nebo od Strážného bude pro Vás parkování asi nejdůležitější otázkou. Pokud najdete místo poblíž centra na ulici pak máte pravděpodobně dost štěstí. My jsme využili placené stání v jednom z parkovacích domů poblíž nádraží. Přesná GPS 48.574301, 13.446026. Případně lze parkovat (pro LPG a CNG) vedle budovy na venkovním parkovišti (je celkem malé) – vjezd je z ulice Bahnhofstraße – GPS 48.574253, 13.448117.

Pozn. když se podíváte na závěr tohoto článku (viz. sekce Užitečné informace co se jinam nevešly)  naleznete tam odkaz přímo na dostupná parkoviště v Passově – samozřejmě je vidět, že my jsme si vybrali to nejvzdálenější. Popravdě jsme za to ale rádi, protože jsme si užili cestu busem podél řeky až k radnici s vyhlídkou na hrad.

Lístek z parkovacího automatu si uschovejte. Lze použít pro přepravu pro 1 osobu pomocí MHD do centra. Další osoba platí 1 EUR. Autobus má zastávku přímo přes parkovacím domem.

 

Vánoční trhy v Passově a kudy k nim

Při použití MHD doporučuji dojet až na točnu – Römerplatz a odtud pěšky procházet uličky směrem ke katedrále svatého Stěpána (Dom St. Stephan). Cestou můžete obdivovat nasvícený hrad nad řekou…

Před katedrálou je náměstí na kterém se pravidelně pořádají vyhlášené vánoční trhy v Passově. Celé náměstí bývá zpravidla obleženo stánky s nejrůznějšími drobnostmi – od vánočních ozdob, keramiky, pochutin, teplého grogu a vína až po několik atrakcí pro děti. Rozhodně se zde nebudete cítit osaměle – návštěvníků je zde více než dost. Pokud si v němčině netroufáte, pak je často dost dobrá angličtina – skoro polovina prodejců byla ochotná a schopná mluvit anglicky, ti ostatní se snažili dorozumět podle potřeby, sem tam byla i lámaná čeština.

Umístění trhů přímo u katedrály je asi ideální, atmosféra je zde živá, veselá a vánoční pohodička tu doslova dýchá.

Ceny jsou občas smluvní, u jídla to však neplatí. Určitě doporučuji zkusit několik specialit. Pozor pro řidiče na některé ochutnávky – v některých pochutínách bývá pravý rum nebo likér a není radno riskovat. Ptejte se předem, jestli to je s alkoholem nebo ne.

 

Nákupní galerie – Stadtgalerie Passau

Až Vás trhy přestanou bavit, zkuste zamířit směrem k nákupnímu centru – Stadtgalerie (necháváte za zády místo výstupu z autobusu i katedrálu).

Jedná se o několikapatrovou velkou plochu s obchody a obchůdky a posezením a restaurací a prakticky snad vším na co si vzpomenete. Čekali jsme závratné a vysoké ceny a zbytečně. Před Vánoci (a nejen před) se zde totiž nechá za přibližně stejné peníze jako u nás nakoupit (místy o dost levněji). Že bývá zboží kvalitnější a je v něm větší výběr asi nemusím ani dodávat.

 

Další místa k nákupu

Pokud chcete ještě navštívit další místa pro nákup – vydejte se směrem k nákupním střediskům poblíž sjezdu k dálnici – GPS 48.571832, 13.414225 (hledejte případně čtvrtě Steinbach nebo Auerbach). Zde si určitě přijde na své každý (od Aldi až po elektroniku a dům se zahradou…).

Užitečné informace co se jinam nevešly

Městské informační centrum Passov v době Vánočních trhů nabízí aktuální informace na svých stránkách. Při cestách doporučuji především odkazy na následující:

Plán města a autobusová spojení

Stránky pouze o Vánočních trzích v Passově (pod správou města) – až si tyto stránky prohlédnete, tak Vás určitě zarazí datum zahájení – zatímco někde je 26.11. zde je 27.11. – ještě se snažíme ověřit, které datum je to správné.

Plánek s parkováním v Passově v době Vánočních trhů

 

Fotogalerie – doplnění

Ofline verze článku:

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*