Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Ne
7
Zář '14

Lusen – Luzný v národním parku Bavorský les v Německu

 

Poblíž českých hranic avšak z čech téměř bez vyjímek nepřístupný. To je jeden z velmi zajímavých vrcholků Šumavy – Lusen (Luzný). Tento vrcholek se nachází jen několik málo kilometrů od centra národního parku Bavorský les s výběhy minulých i současných zvířat v této krajině. Pokud zvažujete návštěvu tohoto místa, můžete si vybrat z dvou nejčastějších cest – letní a zimní. Ta zimní je schůdná (až na posledních cca 50 metrů k vrcholku) jako procházka po parku. Ta letní nabízí celkem zajímavý zážitek na fyzickou kondici. Ze zkušeností doporučeji nahoru letní cestu a dolů zimní.

Příjezd a parkování

Cesta je stejná jako do národního parku v Bavorském lese. Konečné parkoviště se ale může lišit a to podle doby Vašeho příjezdu.
Úplně nejbližší parkování k Luznému je na GPS 48.929858, 13.491581 – parkování je zde zdarma, odhadem cca 20 – 25 míst. Cesta sem je však přes jednosměrku (ta platí od 9.00 – do 16.00). Omezení je dáno především průjezdem autobusu, který Vás doveze na stejné souřadnice – nastoupit lze u centra Bavorského národního parku.
Další možnost parkování zdarma je na GPS 48.927820, 13.470843 – je zde cca 20 míst ke stání.

 

Výstup na Luzný

Od parkování nebo autobusové zastávky je viditelný rozcestník – na letní cestu i zimní cestu ukazují směrovky.
Letní cesta začíná příjemnou procházkou, posledních odhadem 600 metrů prověří fyzickou zdatnost ve stoupání po schodech a na závěr lezení přes balvany a kameny. Na této cestě určitě navštivte kousek pod vrcholem malý okruh po dřevěnných chodníčcích, který Vás zavede do centra dění a obnovy zdejší krajiny.
Zimní cesta je o dost jednodušší. Stoupání se sice nevyhnete, ale větší část cesty (vyjma poslední 50 metrů od restaurace pod vrcholkem) vede po lesní cestě.

 

Občerstvení pod vrcholem

Jak jsem již zmínil – pod vrcholem se nachází reastaurace. Pro úplnost informací uvedu několik příkladů z ceníku – je i v češtině, co jsem si zapamatoval.
Polévky – 4,00 EUR
Gulášovka s chlebem – 4,50 EUR
Sázená vejce se špekem a chlebem – 4,50 EUR
Uzené s křenem – 6,80 EUR
Chleba s uzeným / sýrem – 3,50 EUR
Houskový sýrový knedlík se zelím – 6,8é EUR
Bramborové placky se zelím – 4,30 EUR
Různé koláče dorty – 2,80 EUR / ks
Tmavé pivo – 3,00 EUR / 0,5litru
Pšeničné nealko – 3,5 EUR / 0,5litru
Hrnek kávy s mlékem – 3,00 EUR
Hrnek čaje – 2,20 EUR
Espresso – 2,00 EUR
Limonáda – 3,00 EUR / 0,4litru
Voda neperlivá – 2,80 EUR / 0,5litru

 

Časová náročnost a hodnocení místa

Mírně ostřejším tempem jsme zvládli celý výstup včetně focení a „zdržování se“ za hodinu a dvacet minut. Celý okruh obou cest je v délce okolo 5,2 km.

Již jsme zde po několikáté a ještě se nám nestalo, že by zde v září nerostlo borůvčiní s bohatou úrodou – pozor ale, jste v národním parku – takže netrhat.

S odstupem let je vidět, jak se místo začíná vzpamatovávat z náletu kůrovce. Ještě před několika lety, to byl naprosto smutný pohled. Dnes jsou již vidět postupně nové stromy. Naopak si pamatuji tehdejší ještě krásnou krajinu na české straně – bohužel ponechána osudu je dnes přibližně ve stejné fázi jako Luzný v době mé první návštěvy (cca 1998) – doufejme, že i zde se to časem nějak srovná…

 

Co je dobré vzít s sebou

Pevná obuv na lezení přes kameny – naprostou nutností. Dostatek vody na doplnění tekutin. Pláštěnku, fotoaparát a nějaké drobné na občerstvení. Taky doporušuji něco pro rychlou energii a pokud sem míříte s dětmi, tak i lékárničku pro jistotu.
Kam dál a pro řidiče a ostatní
Pokud ještě nemáte unavené nohy, pak můžete například Siebensteinkopf  nebo za zvířátky do Bavorského národního parku případně na zříceninu Weissenstein.

 

Fotogalerie Luzný

Ofline verze článku:

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*