Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

22
Srp '14

Zřícenina hradu Weissenstein (Weißenstein) – Bílý kámen

 

Zřícenina hradu Weissenstein se nachází necelé 3 km od centra města Regen. Samotné město Regen naleznete 30 km od Železné Rudy. Zřícenina se nachází přibližně ve výšce 760 metrů nad mořem a za jasného počasí je z jejího vrcholu nádherný výhled po krajině – zvláště pak na šumavské kopce a vrcholky. Historie tohoto hradu začala již okolo roku 1100, kdy hrad sloužil především pro ochranu okolí. Pokud hledáte krátký tip na výlet pro rodinu – např. na sobotní dopoledne, je tento článek přesně pro Vás.

Příjezd a parkování, toalety

Pokud přijíždíte od Železné Rudy, musíte nejprve projet okolo samotného Regenu a následně do vesničky Weissenstein. Zde je ihned po příjezdu parkoviště – parkování je zde zdarma (k 19.8.2014) – přesná GPS parkoviště 48.950886, 13.143141.
Zřícenina se nachází téměř vedle parkoviště (musíte přejít silnici a vyšlápnout k ní schody 🙂 ).

Vedle parkoviště se nachází kiosek s občerstvením a má zde veřejně přístupné toalety. Platba za použití – co kdo dá. Pak je ještě možné navštívit toalety ve zdejším muzeu u hradu – klíč v muzeu.

Něco málo o historii hradu

Jak jsem již psal hrad byl postaven okolo roku 1100 a sloužil především na ochranu přilehlé oblasti. Poloha hradu byla zvolena údajně na nejvyšším místě pohoří, které protíná Bavorský les – toliko z informací pro turisty – nechci moc prudit, ale umím si představit i vyšší místo ve zdejší krajině.
Za zmínku by asi mohlo stát, že jeden z majitelů – jistý Bertold Graf z Bogenu se účastnil křížové výpravy a následně sídlil kdesi v Caesaree (Izrael), kde také zemřel. Hrad byl mnohokráte dobýván, obsazen, nějakou dobu zde byla i švédská vojska a v rakouské válce 1742 skoro zbořen – současný stav je následkem posledního uvedeného a postupného chátrání…

 

Hradní zřícenina dnes a co si vzít s sebou

Hrad – tedy zřícenina – je i přes svůj pohnutý osud dnes přístupný a poměrně bezpečný. Vstupné na hrad je pro dospělého symbolické 1 EURo. Skála pod hradem je viditelně zabezpečena betonovými výztuhy a lany, stejně tak i horní patro věže. Běžný návštěvník si toho ani nevšimne.

Výstup na zříceninu je po dřevěnných schodech a přes malý dřevěnný most. Uvnitř věže Vás čekají další schody, které vedou až na samotný vrchol věže. Pokud budete zvažovat, zda tam jít, pak určitě běžte. Výhled na krajinu stojí za tu námahu. V dálce můžete pozorovat vrcholky Šumavy – ať již se jedná o Velký Ostrý či Velký Javor, Luzný nebo jen pohled na městečko Regen pod Vámi.

Pro znalce doporučuji dalekohled – při dobrém počasí jej určitě užijete. A pokud jej zapomenete doma, lze si za 1 EUR zaplatit zdejší kukátko.

Co dále dělat, vidět a navštívit

Návštěva zříceniny nám zabrala odhadem do 1 hodiny, dále je možné navštívit zde ještě muzeum a projít park s instalacemi skleněných monumentů a uměleckých výtvorů.

Z Weissensteinu lze pak pokračovat dále například za nákupy do Regenu (viz. článek Nákupy a ceny PHM v Regenu v Německu).

Dalším možným tipem na výlet Vám může být například návštěva Bavorského národního parku nebo pokračovat dále do 62 km vzdáleného Passova za koupáním.

Fotogalerie

Ofline verze článku:

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*