Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

So
2
Lis '13

Zámek Mespelbrunn ve Spessartu

 

Zámek Mespelbrunn – perla ve Spessartu

Pokud již budete ve Spessartu, pak určitě navštivte zámek Mespelbrunn – dovolím si tvrdit, že se jedná o perlu schovanou ve Spessartském lese. Návštěva s prohlídkou Vám od zaparkování zabere tak cca 2,5 – 3 hodiny. Mimochodem víte, že se zde natáčely některé scény z filmu Hospoda ve Spessartu? Zábery z filmu poznáte na první pohled. A pokud Vám toto nestačí, pak prohlídka otevřených částí zámku s průvodcem nabídne zajímavý pohled do historie.

Příjezd a parkování Mespelbrunn

Přes dálnici A3, pak k zámku musíte sjet z A3 na exitu 63 a směr Mespelbrunn – jsou zde cedule (tedy za nás tomu tak bylo – celý sjezd byl v době našeho příjezdu velkým staveništěm, takže asi bude značně rozšířen a zlepšena dopravní obslužnost). K zámku se musí projet přes celou vesnici – v ní čekejte (na Německo až s podivem) rozmlácenou a zvalchovanou cestu.

Těsně před koncem vesnice je cedule a sjezd na parkoviště (od A3 je to doleva) na Schloßalle – parkoviště (jsou zde 2) placené – 2 EUR pro OA. Parkují zde i autobusy (na tom spodním) – to horní je jen pro osobní auta. Odhadem se na spodní vejde tak 120 aut, na horní tak 15 aut. Uprostřed sezóny tu bude asi s místem problém.

Přesné GPS pro parkoviště k Mespelbrunnu je 49.905754, 9.299593.

Cesta a prohlídka zámku Mespelbrunn

Od parkoviště je to k zámku cca 300 metrů procházky skrze alej, kousek podél vody. Hned na začátku se nachází cedule s informacemi. Část se věnuje historii zámku a část filmu. Co je zajímavé, Mespelbrunnský zámek se údajně objevuje (a objevoval) na pohádkových ilustracích pro svou jedinečnou polohu a malebnost okolí.

Vstupné na zámek Mespelbrunn je 4 EUR pro dospělého návštěvníka, 2 EUR pro studenty. Zámek je v soukromém vlastnictví. Z toho také plyne omezené množství místností co lze navštívit. Dále horní patro smíte navštívit jedině s průvodcem – výklad v NJ,AJ,RU,ŠP,FR – češtinu nečekejte. Fotografovat uvnitř se smí jen dole a pouze pro soukromé účely. V horním patře je to striktně zakázáno (a většina německých turistů to porušuje 🙂 …). Se zvláštním povolením se pak smí fotit i nahoře (platí se).

Zákaz focení je z důvodu zabezpečení – uvnitř zámku naleznete celkem slušnou sbírku skic a obrazů od Dürera a dalších umělců. Unikátem je také lustr z benátských skláren (z ostrova Murano – viz tip na výlet do Benátek) – lustr pochází někdy z počátku 20. století a dovezli jej sem zalitý v másle.

Za povšimnutí určitě stojí vstupní portál do 1. patra. Průvodce k němu podává celkem obsáhlé informace. Za 0,3 EUR si lze koupit u vstupu povídání o zámku v AJ – A4 z tiskárny se základními údaji a povídáním – kde si pak přečtete i to co Vám průvodce neřekne. Trochu škoda je, že se snažili, většinu věcí namáčknout do co nejmenšího počtu místností.

 

Doba prohlídky je odhadována na cca 45 minut v závislosti na množství dotazů a rychlostech přesunů skupiny.

Fotogalerie

We cannot display this gallery
Ofline verze článku:

2 comments »

2 comments to “Zámek Mespelbrunn ve Spessartu”

  1. Cestování světem » Lohr am Main – do Spessartu za Mluvícím zrcadlem z pohádky o Sněhurce a kulisami k filmu Hospoda ve Spessartu Říká:

    […] Zámek Mespelbrunn […]

  2. Cestování světem » Lázeňské město Spa a lázně Spa v Belgii Říká:

    […] okruh Grand Prix Belgium. Případně pokud již jen tranzitujete domů, můžete se zastavit ve Spessartu na Mespelbrunn a navštívit Lohr am Main, odkud zřejmě pochází pohádka o […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*