Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

St
26
Zář '12

Kolymbia, hotel Marathon – turistické středisko na ostrově Rhodos

 

Kolymbia, hotel Marathon – turistické středisko na ostrově Rhodos

Letovisko Kolymbia (též Kolimpia)

Kolymbia se nachází na východní části ostrova Rhodos. Letovisko je vybudované především pro turistickou sezónu, takže na konci sezóny většina hotelů zavře a ve městě je minimum lidí. Přesto, zde ale i mimo sezónu někoho najdete.

Hotel Marathon, budovy hotelu, bazén a vybavení pokojů

Hotel Marathon v Kolymbii je tříhvězdičkový hotel. Základní část u vstupu je vyzdobena sloupy v koryntském stylu (doufám, že jsem si je prohlédl pořádně 🙂 ). Vstupní hala je čistá a prostorná. Bezpečnostní schránky jsou umístěny naproti recepci, takže jsou stále pod dohledem. Bohužel jsou ve většině případů malé, takže se tam vejdou ponejvíce pasy a peníze, ale např. dražší fotoaparát nebo kameru tam budete cpát hodně ztěžka.

Z recepce se lze vydat do jídelny, k bazénu a posezení u kulečníku a PC stolků (u nich je poplatek za internet je tuším 0,5 EUR za 10 minut), jinak Wi-fi je zde zdarma (signál občas padá).

Venku u bazénu se lze připojit také, ale pouze v dosahu signálu. U bazénu je bar s posezením ve stínu a lehátka se slunečníky zdarma. Při all-inclusive, které je v hotelu nabízeno formou bufetu je možné ochutnat nabízené drinky, koktejly a kávu nebo čaj. Během dopoledne se zde servírují drobné snacky. Odpoledne mezi 3 – 5 hod. jsou k dispozici zmrzlina a sušenky.

Okolo bazénu je asi nejstarší část ubytování – 2 patrová, schody, bez výtahů (platí pro všechny budovy hotelu). Další budova přiléhá k baru a místnosti s pingpongovým stolem. Třetí a čtvrtá budova je za barem skrze chodníček mezi menší alejí. Čtvrtá budova je poslední a nejvzdálenější. Na jejím konci je někde velmi blízko odpadní čistička, které má tendenci zapáchat, když se zvedne vítr. Pravděpodobně bude i zdrojem komárů – doporučuji odpuzovač do zásuvky. Měli jsme po celou dobu pobytu (kdo chce znát značku napište mi e-mail a pošlu) a neměli jsme problém a to byl balkón otevřen celou noc.

Vybavení pokojů

Postel nebo postele – měli jsme dvojlůžko – později jsem se už těšil na naše široké letiště – tady to je přeci jenom užší. Brali jsme si jedno povlečení na peřinu jako zálohu a vyplatilo se to (pod jedním prostěradlem jsem schopen spát jenom já sám 🙂 ). Noční stolky, televize, lednička, klimatizace (v sezóně zdarma), stolek, židle, balkón s plastovým posezením. Koupelna s velkým umyvadlem, záchod a vana se závěsem (většinou potkávám sprchový kout, ale ta vana se mi líbila, i když občas z ní vylézt dalo problém – menší prostor celkově). Každý den jsme sváděli malý souboj s úklidem – vždy nám zatlačili koš na papír u záchodu až dozadu ke zdi – takže i za záchod. A nevím jak ostatní, ale já nejsem schopen se otočit skoro o 90 stupňů s toaleťákem v ruce (použitým) a našlápnout otevírání. Takže jsem jej vždycky vytáhnul po úklidu nohou k umyvadlu, kde už na něj jde dosáhnout a nášlapem jakžtakž zvednout.

Jídelna a stravování v hotelu Marathon

Jídelna je předělená na vnitřní a venkovní část, přičemž venkovní část kouká do eukaliptové aleje podél silnice (projíždějí zde auta i autobusy – výhody i nevýhody venkovního stolování). Jídelna je menší, takže se hosti musí střídat – občas počkáte pár minut.

Snídaně

– slaná: toustový chléb (tmavý, světlý), chleba tmavý a světlý, bulky, olivy (zelené, černé), vajíčka (volské oko, natvrdo, míchaná nebo cosi jako omeletka), rajčata, okurka, sýry (plátkový a feta), salámy (3 druhy), párky nebo slanina, fazole, zapékaná rajčata, tzatziky, máslíčka, džem

– sladká: sušenky, vánočka, 2x plátky co se chuťově blíží bábovce – kakaové a světlé (dobré obojí), jogurty (čistý a s ovocem), nakládané meruňky, nakládané broskvičky, hroznové víno, teplé croissanty, zapékané taštičky s čokoládou nebo džemem

– čaje, káva, mléko, džusy, čokoláda

Obědy

– zelenina: zelí červené a bílé, okurky, rajčata, paprika, cibule, zelený salát, olivy

– kombinace jídel záleží na kuchaři, většinou jsme se potkali s jednou polévkou, tzatziky, studenými saláty, zapékané brambory se sosem, občas kaše, rýže, fazole, maso – většinou ryby a pak kuřecí nebo vepřové, občas hamburgery, vynikající lasagne, špagety na více způsobů, pečivo, zapékané lilky nebo speciality s oříšky a lilkem nebo cuketou

– ovoce: hroznové víno, meloun vodní, meloun gália (?), nějaké pyré nebo rosol s ovocem

– pití: víno červené i bílé, pivo, džusy, voda

Večeře

Jsou téměř totožné s obědy, občas se liší připravené maso, saláty. Sladkosti v podobě trojúhelníčků a kousků z listového těsta s náplní a zalité sladkým sirupem.

Postrádali jsme zákusky – nějaký dortík nebo roláda (njn, jsem trochu mlsnější).

Personál hotelu

Naprostá spokojenost. Ochotní, usměvaví, rádi si popovídají s klienty (nebo Vás alespoň vyslechnou). Za tohle bych dal hotelu velké plus. Nebudu se složitě rozepisovat, ale s manažerkou jsme si vyloženě kápli do noty a myslím, že bez ní by hotel prostě nebyl takový jaký je nyní.

Vzdálenost od pláže, pláž a moře

Hotel by měl být vzdálen okolo 350 – 400 metrů. Opravdu pomalou chůzí – nacpaní po snídani – jsme to chodili 7 minut na nejbližší pláž. Na pláži jsou lehátka a slunečníky za poplatek, sprchy a záchody zdarma. Můžete popojít i na pláž bez slunečníků nebo si lehnout za ně, nikomu to zde nevadilo. Pláž je čistá a udržovaná – něco mezi písečnou a kamínkovou, s dostatkem odpadkových košů. Hodnotím velmi kladně.

Moře je zde čisté a průzračné. Kamínky u vstupu. Pak jsou zde opravdu velké kameny až útesy – porostlé vodními řasami. Hloubka klesá pomaleji než např. často v Chorvatsku. Ještě za bójkami se nachází podvodní útesy, kde si lze stoupnout a voda je po pás nebo ke krku – jinak okolo 4 metrů.

Pro milovníky šnorchlování – tady se Vám bude líbit. Na této pláži jsme potkali asi metrovou chobotnici – v rozmezí několika dnů, malou sépii, rybky v hejnech, pak cosi, co neumím pojmenovat – asi jako platýs – jméno teprve hledám, ale nejsem zoolog tak vydržte.

Obecně pokud pojedete na Rhodos – vemte si šnorchl a ploutve. Užijete si to. Pokud na ně zapomenete, lze to zde dokoupit – šnorchl s brýlemi stál okolo 7 EUR, ploutve za 14 EUR.

Ještě pro zajímavost uvedu, že v letovisku jsou další 2 pláže, kam jsme sice moc nechodili, ale alespoň za 1 návštěvu stojí. První z jmenovaných je menší – písečná, ale moře je zde zakalené od písku, takže od pasu už nevidíte nic. Druhá je delší a větší. Moře je zde lehce silnější oproti námi oblíbené pláži – ale opravdu jen trochu. Pláž vypadala pěkně, jen měla nevýhodu – byla dále – asi okolo 600 metrů.

Drobná historka k zakoupení šnorchlu s brýlemi. Měli jsme jen jednu sadu a koupili druhou. Na pláži nasadili a šup do vody. A pak hned šup z vody. Do brýlí teklo snad všude. Těsnící guma netěsnila. Nepomohlo ani utažení pásky. Šli jsme se zeptat do obchodu co s tím – účtenku jsem zrovna nějak nevyhodil. V obchodě nám vše vyměnili bez problémů a na druhý pokus to již bylo OK. Pokud tedy něco koupíte – nevyhazujte účtenky – může se to zde hodit.

Na některých fotografiích je trochu tmavěji – měl jsem špatnou clonu a bylo pod mrakem – pak i lehce skáplo. Hezké počasí se zde mění okolo půlky září a pak začíná být trochu větrno a občas přeháňky.

We cannot display this gallery

Ofline verze článku:

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*