Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

Po
20
Srp '12

Dunkerque, též Dunkirk – město plné historie

 

Dunkerque nebo též Dunkirk – město ve Francii, kde za druhé světové války probíhala operace DYNAMO. Město, které leží dnes ve Francii, ale v minulosti náleželo k území historické Belgie. Město, kde můžete slyšet často vlámštinu. Město s přístavem a historickým majákem. Zkráceně – město plné památek, reálií a cyklostezek.

Z Aartrijke do Dunkirku

Vydáváme se na cestu z Aartrijke směrem na Francii – z dálnice sjíždíme těsně před hranicemi u Francie na De Panne a pokračujeme podél pobřeží do Francie. Směr Dunkerque. Ještě pro doplnění uvádím, že jsme si vybrali neděli a navíc údajně nejteplejší za poslední dobu.

Parkování v Dunkirku

Do Dunkirku přijíždíme krátce po 10. hodině a cestou míjíme Tour du Leughenaer, stavíme na parkovišti u přístavu – Place du Minck. Parkování je zdarma – je neděle (a to bývá většinou zdarma) a navíc zde v přístavu je to trvalý stav. Je to výhoda jezdit v neděli.

Beffroi Hôtel de ville

První zastávka je před radnicí na náměstí Charlese Valentina – u Beffroi Hôtel de ville. Do objektivu se mi radnice skoro nevejde. Náměstíčko je hezky upravené a minimum turistů umožňuje dobré fotky. Od radnice pokračujeme dále směrem k Eglise Saint Éloi a k věži Beffroi (zde je infocentrum, první které dnes nacházíme otevřené – je holt neděle). Vedle chrámu Saint Éloi je náměstí – Place Jean Bart – kdo to vlastně byl? A už vím vlámský korzár, který později velel francouzskému loďstvu.

Infocentrum

Malé mapičky města jsou k dispozici, ale na nákup dalších suvenýrů lze skoro ihned zapomenout. Infocentrum je nabídkou chudší. Do mapy vykreslujeme trasu. Odhadem něco okolo 10 kilometrů – nejdelší jsou přesuny. Ještěže máme k dispozici kola – už jsem psal, že poznávat Dunkerque na kole je dobrý nápad? Opravdu je, věřte mi – cyklostezky všude a nohy nebolí…

Od Centre Marine až Zieglerově vile

Od infocentra přejíždíme podél náměstí Jeana Barta a děláme okruh do Rue de l’Al. Ronarc’h k námořnímu centru – Centre Marine. Na mapě zajímavé, v reálu nás to příliš neoslovilo, budova bez nádechu, bez šťávy, ale jsme tu. Pokračujeme přes Quai des Fusillés marins až k Bains Dunkerque až ke kostelu u Quai St-Martin. Pak se vracíme přes náměstí republiky okolo budovy soudu až k muzeu – Museé des Beaux Arts – dále pak k Zieglerově vile.

Píši vile, ale napoprvé jsme to přejeli, čekal jsem honosnou vilu, prostě jakoukoliv vilu, tohle spíše vypadá na několik stlučených prken. Tedy zas tak hrozné to není, ale nádheru tedy nečekejte, to spíše jeďte na Chapelle Notre Dame des Dunes. A nebo do akvária – pro zajímavost v neděli je v akvárium vstup zdarma – jinak 2 EURa na osobu. Fotit se může, ale bez blesku. A co tam lze vidět – třeba metrového kraba.

Mémorial des Alliés

Pokračujeme dále k pomníku spojenců okolo parku s moderníma sochama. Vstup do muzea v parku tuším něco kolem 8 EUR na osobu dospělou – do 18 let polovina – pod 7 let zdarma. Dovnitř jsem nešel – v parku stálo jakési monstrum ze lodních kotev, betonové ovečky – Kerry hillky a spousta dalších věcí, které jsem nepochopil. Platit za nepochopení mi nepřijde pochopitelné. Možná až mi to někdo vysvětlí, co tím autor myslel….

Pomník spojenců je přesně takový jaký jsem čekal – pomník spojenců. Střízlivý, jasný, srozumitelný – poselství dalším generacím. Elegance tu je ale také. Od pomníku máme možnost poprvé přehlédnout i pláž. Odhadem tak vidíme 200 – 300 lidí, kteří spíše posedávají na písku a nekoupou se. Pláži mi nepřijde příliš lákavá, zlatě Chorvatsko nebo Řecko.

Memorial du Souvenir

Pokračujeme dále k muzeu – Memorial du Souvenir. Kdo má rád historii a chce vidět reálie z 2. světové války, ten si zde přijde na své. Vstup pro dospělého 4 EURa. K vidění je toho více než dost. Doba prohlídky – minimálně hodinu a půl. Pokud sem půjdete počítejte raději se 2, ať z toho něco máte a není to letem světem.

Maják – Phare du Risban

Dále pokračujeme k majáku du Risban. Podle fotek v průvodcích hezký kousek stavby. Těšíme se. Cesta vede podél opravárenských částí v přístavišti. Prach, trochu špíny a pak maják. Když bude maják na fotce samotný je to OK, ale když se podíváte po okolí, nestojí za to tam jezdit – stačí udělat fotku z dálky. Kdo přesto pojede a např. autem – je zde parkoviště. Pěšky bych to jít nechtěl, skoro bych se tu i bál. My jsme byli na kolech (jen pro doplnění)

Museé Portuaire

Od majáku se vydáváme k Museé Portuaire – muzeum přístavu? Budova – a bohužel zavřená. Pokračujeme ještě k lodím Duchesse Anne a Bateau Feu – bohužel také zavřené – je nedelě. Cestou z dálky ještě stíhám fotit parníček Princess Elizabeth.

O naší cyklotrase po Dunkirku

Celou trasu lze projet asi za 2 hodiny – pokud budete zastavovat a navštěvovat muzea a fotit počítejte alespoň 4 – 5 hodin. Určitě tím nic nezkazíte.

Dále pokračujeme na Bourbourg – viz článek Bourbourg a zvonkohra.

Ofline verze článku:

Komentovat »

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*