Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

St
22
Srp '12

Bruggy (Brugy) – benátky severu na kole

 

Naše další návštěva benátek severu – ano tušíte správně, jsou to Bruggy (Brugy). Tentokráte však budeme Bruggy poznávat na kolech.

Příjezd a parkování

Přijíždíme do Brugg (Brug) a hledáme parkoviště u nádraží – pokud chcete na delší dobu a neplacené a máte kola, zaparkujte u příjezdní silnice Baron Ruzettelaan u Katelijnepoortu jako my. Místa je zde dost, nebo lze přímo na parkoviště zdarma dále stejnou ulicí od města.

Od Katelijnepoortu k Notre Dame

Začínáme u mostu Katelijnepoort a přejíždíme do parku Minnewaterpark, kde první fotografie patří vodnímu zátiší a místní architektuře. Bruggy jsou zapsané na seznamu UNESCO, takže prakticky vše co tu je stojí za to. Pokračujeme dále na náměstí k Begijnhofu, odkud se proplétáme uličkami směrem k Bruggskému muzeu s katedrálou Notre Dame, kde je vstup do katedrály Notre Dame byl zpoplatněn 4 EURy.

Bruggské muzeum a kongresové centrum

Naproti katedrále Notre Dame je již zmíněné Bruggské muzeum a kongresové centrum. Projdete úzkou bránou a jste rázem na klidném místě – myšleno turisticky.

Okolo domu Pereze de Malvenda k Beffroi na Marktu

Dále pokračujeme na hlavní třídu směrem k domu Pereze de Malvenda a přes most k hlavnímu náměstí Markt k Beffroi  (zvonové věži ). V celé oblasti Flander a přilehlé Francii se tyto věže vyskytují a jsou na seznamu UNESCO. Vstup na věž za 8 EUR.

Vstupné v Bruggách, jak ušetřit – tip

Tip na vstupné v Bruggách: lze si koupit kartu na 3 dny do muzeí – ta stojí 15 EUR. Pokud budete ještě chtít navštívit např. muzeum čokolády, kde je vstup 7 EUR, už se Vám to vyplatí – další návštěvu už spoříte.

Belfroi – 366 schodů na vrchol

Zpět k Beffroi – nahoru vede celkem 366 schodů po točitých schodištích se 3 „mezipatry“ s výstavou. Před vstupem stojí většinou fronta turistů (odhadem tak na 20 minut stání) – je omezen počet návštěvníků a dokud někdo neodejde, dalšího nepustí. Konečně vzhůru, občas se s někým potkáte, schodiště je úzké. Občas někdo musí zpátky kousek nahoru na širší místo nebo do mezipatra.

V nejvyšším bodě jste přímo pod zvony. A ty občas spustí. Venku je to o něco příjemnější. Pohled z věže na město je nádherný, k úpratí věže neuvidíte, zdivo je silné a jsou zde natažená pletiva. Pokud chcete fotit bez pletiva panorama vezměte si fotoaparát s malým objektivem ať jej snadno prostrčíte skrz oko pletiva. Zpět skrze mezipatra a dále dolů. Pokračujem na cyklotoulkách po Bruggách.

Bruggy – hrad a k muzeu čokolády

Další zastávkou je hrad a od hradu pokračujeme k muzeu čokolády. Vstup 7 EUR – již jsem psal. K vidění je historie výroby čokolády už od mayské kultury. Víte, že je zde i muzeum hranolek a lampiček?

O původu hranolků – odkud je originál?

Mimochodem víte že hranolky nejsou vynálezem francouzů jak se obecně myslí, ale že pochází z Belgie? Ano, je to tak a v Belgii jsou na to hrdí. A víte jak se liší Belgické hranolky od Francouzských? Ty Belgické jsou smažené 2x a jsou mnohem tenčí. Popis výroby hranolek máme od místního rodáka, ale detailní příliš nebyl, takže jej ani nebudu zmiňovat.

Od muzea na hrnek teplé čokolády

Od muzea čokolády pokračujeme na náměstí – J. Van Eyckplein, kde si sedáme na hrnek teplé čokolády – 3 EURa za hrnek – u Tolhuisu (Toll House). Posezení příjemné a pokračujeme dále po ulici Langerei podél řeky. Po druhém břehu jsou kostky, což pro kola není nejlepší cesta.

Větrné mlýny v Bruggách

Zbývá nám severovýchodní část Brugg – okolo větrných mlýnů a parkem – podle místních nejpanoramatičtější část. Mlýny jsou hezké, první znich je otevřen pro návštěvníky za 1,5 EURa. Další jsou již uzavřené.

Co koupit v Bruggách

Pokud pojedete do Brugg na kole, určitě si kupte mapičku – ano zde se již kupuje – za 0,5 EURa – podrobná s vyznačenými hlavními body (cca 40 zajímavých míst). Pak si také kupte čokoládu a Bruggský sýr.

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Bruggy (Brugy) – benátky severu na kole”

  1. Cestování světem » Autem po Rhodosu – Údolí motýlů, Appolónův chrám, Kremasti, Ialysos, Rhodos muzeum, palác velmistrů a Rhódský kolos Říká:

    […] Komnaty a sály dávají představu o tehdejším životě. zdobené truhly, židle a další. Těsně u konce prohlídky v sálech je na zdi tapiserie. Proč jen mi přijde povědomá? Ta výzdoba a detail motivu domků – to už jsem někde viděl. Ách ano, něco podobného bylo v Belgii v Bruggách – podobné motivy a zdobení. Takže dotaz na hlídající paní – to je originál (já vím, neměl bych jim tolik věřit)? Ano, je to originál, z flander, z Brugg (viz článek výlet po Bruggách). […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*