Fotografie z cest po světě

Obrázky z Cestování světem

Cestování světem

Web o cestování pro cestovatele a zvědavce

St
16
Bře '11

Kodaň

 

V dánštině se toto rovinaté město jmenuje København. Je to přístávní město na ostrově sevřeném kontinentální pevninou, takže zde například funguje rychlé spojení do švédského města Malmö. Že je město u moře, Vám připomene ranní vzduch prosycený rybinou a mořskou vodou.

Botanická zahrada

Je sice pravda, že v březnu se člověk v botanické zahradě moc nepokochá, ale v Kodani mají tropické skleníky a tam je radost se podívat po celý rok. Obzvláště když vstup je kompletně zdarma! V létě zde musí být nádhera se procházet, taková malá oáza klidu uprostřed hlavního města.

Vchod dovnitř najdete z více stran, což jistě oceníte vzhledem k rozlehlosti objektu. Navíc zahrada sousedí s Rosenborgem, takže můžete procházku plynule navázat na návštěvu dalších zajímavých míst Kodaně.

V hlavním skleníku jsou všeliké tropické stromy, palmy, rostliny atd. To návštěvníka tolik nepřekvapí. Ovšem jsou zde i dvě točitá schodiště, která Vás vyvedou ke stropu na kruhový ochoz, který se táhne po celém obvodu skleníku. Určitě stojí za to, se zde zdržet a vlézt všude kam se dá!

Dokonce zde, podobně jako v Praze, mají i sekci s motýly, jenomže v době, kdy jsme zahradu navštívili my, tak zde nebyl motýl ani jeden. Pokud zde ale budete bloumat, připravte se, že Vám bude pěkné horko.

Venkovní část je krásně protkána chodníčky a najdete zde i obrovské skalky, kde u žádného exponátu nechybí cedulka s popisem. Bohužel v březnu to díky cedulkám vypadalo spíš jako rostlinkové pohřebiště, ale to je asi jen můj dojem, protože jsem od nátury škarohlíd.

Rosenborg

Rosenborg  je jeden z mnoha architektonických počinů krále Christina IV. Vypadá roztomile maličký a věžovitě špičatý, ale když přijdete trochu blíže, už zas tak maličký není. Vevnitř se nachází korunovační klenoty a trůn a podobná monarchisticko-turistická lákadla. Místo stráží vojáci, hádám, že královská garda, a nutno podotknout, že nemají zbraně jen na okrasu. Ve zbraních se moc nevyznám, ale mělo to ten jedovatý vzhled podobný M16.

Kastellet

Pokud se podíváte na mapu Kodaně, tak zjistíte, že většina turisticky zajímavých míst je velmi blízko sebe. Nakonec v Praze to není o moc jiné. V Praze ale není takový prapodivný ostrov ve tvaru pěticípé hvězdy, navíc prakticky vedle malé mořské víly. Není to však ostrůvek ledajaký, je to nejstarší dosud fungující vojenská pevnost severní Evropy. Po obvodu je zvýšený val a vodní příkop, ve vnitř kasárny. Na ostrůvek se dostanete jednou ze dvou bran a přitom Vás budou předbíhat joggující Kodaňané. Při silnějším větru si zde pěkně vlaje dánská vlajka a její přítomnost podtrhují starožitná děla tu a tam rozestavěná na odiv cizincům i místním.

Malá mořská víla

Tak tahle slečna nestyda si sedí na kameni u moře a  dívá se kamsi vdál, pryč od nás, suchozemských krys. Sedí si tam takhle asi už sto let, ale rozhodně ne nerušeně. Pokud opomeneme její krátký výlet na Expo, tak je zde celá řada vandalismů na ní spáchaných. Za nejpikantnější považuji několikerou dekapitaci. Ostatně podívejte se na anglickou wikipedii, je to lepší než číst lecjaký bulvár.

Soška je celkem malá a připravte se na to, že se špatně fotí. Ne snad, že ba si s ní fotograf neporadil, ale kdejaký cizinec si po ní drze šplhá a nechává se zvěčňovat na fotkách svých, ale i dalších…

Národní galerie

Nejít do této galerie by byla velká škoda. Už proto, že vstup je zdarma a narozdíl od většiny českých expozic zde mají i dokonce co ukazovat. Například jsem zde našel dva Rembrandty. Silně mě zaujala díla jistého Cornelia Norberta Gijsbrechta (1610-1683), který geniálně zobrazoval tak banální věci, že jsem až nechtěl věřit. Ten malířský stojan, který vidíte na doprovodné fotografii, je celý jen malba na plochém dřevě, jehož tvar odpovídá průmětu stojanu. Tedy není tam žádná paleta, žádný štětec, vše je pouze namalované. Také tomu nechcete věřit, že?

Strøget

Strøget je nejdelší nákupní zóna v Evropě. Je to pěší zóna, takže kromě několika křížení se silnicí si můžete plně vychutnávat chuť komerce. Pozor však, o víkendu si ji moc neužijete. Na doprovodné fotce si určitě povšimete obchodů Louis Vuitton a Rolex. Lego zde samozřejmě nesmí chybět. Legoland však v Kodani nehledejte, ten je v Billundu.

Přes tuto nákupní třídu jsme šli párkrát tam zpět, docela se nachodíte. Tak si to dobře naplánujte, protože asi v  půlce je odbočka ke „kulaté věži“ správně zvané:

Rundetårn

Kulatá věž, jedna z dominant města, se nachází asi 250m severně od nákupní třídy Strøget.  Přiléhá ke kostelu Triniti a na jejím štítu je rébus, který navrhl sám dánský král, který se ostatně o stavbu této věže i zasadil. Tato věž je unikátem v evropské architektuře díky své spirálovité podlaze, která se ve věži zvedá v 7.5 otáčkách. Tak mě tak napadá, že tohle byla první bezbariérová věž :-). Ale úplně na ochoz se stejně musí jít po pár schodech, takže úředníci by nesouhlasili.

Věž sloužila univerzitě, byla v ní knihovna, ale také prádelna. (Samozřejmě mluvím o vchodech z věže, přímo do věže by to asi nenacpali.) Dokonce najdete i jeden výklenek s prevetem… Inu, myslelo se na všechno. Zašli jsme zde  na jednu výstavu o tom, co lidé jí. Určitě šlo jen o dočasnou expozici, ale musím se s vámi podělit o tu zajímavost: Byly zde na obrázcích rodiny z různých států vyfocené spolu s potravinami, které sní za týden. Nejodpornější pohled byl na stravu občanů USA, moderní země a vzoru…

Christiansborg

Velké, nádherné, vysoké, široké, kamenné, staré… Bohužel nejlepší z dostupných expozic byla v době naší návštěvy výstava tepichů a  tu jsme si dovolili vynechat.

Národní muzeum

Nerad bych se opakoval, ale vynechat toto muzeum by byla velká chyba. Už proto, že je vstup úplně zadarmo a na rozdíl od spousty českých expozic… však  už  víte 🙂 . Každopádně toto muzeum je vskutku hodně velké a než ho jen projdete, strávíte tím hodně času. A teď ještě zkuste číst všechny popisky. Musím doporučit moc pěknou část expozice o Vikinzích, době bronzové a železné. Obzvláště místnost s mumiemi ve vydlabaných dubových kmenech je jaksepatří strašidelná. Co jsem netušil, že zde uvidím, bylo dívčí oblečení z doby bronzové. A budete se divit, vypadalo dost moderně, jenom prostě neměli správné materiály pro drobné finesy.

Na obrázku uvidíte i jeden kámen s pravými vytesanými runami.

V poněkud více soudobé expozici  najdete ledasco, například i hračky. Veliké domečky pro panenky s realistickými detaily interiéru byly dechberoucí. Opět je lze vidět na fotce.

Amalienborg

A už jsme u paláce královny. Každou (nevím jestli opravdu každou, ale  viděli jsme to i v noci) celou hodinu zde můžete být svědky střídání stráží. Není to bůhvíjak velkolepé, ale určitě to stojí za povšimnutí. Nyní, ještě v průběhu zimy, zde bydlí královna. Jak vypadá se můžete dozvědět například tak, že vytáhnete z kapsy dánskou korunu. Pokud ji někdo nevytáhl za Vás – ano varují zde před kapsáři, stejně jako v jiných zemích a městech.

Tivoli

Nakonec naše největší turistická chlouba: Kdo z návštěvníků Kodaně běžně vidí zavřené Tivoli gardens? Obří to zábavní park? Hm? Záviďte nebo jeďte honem do Kodaně, ale rychle, než je otevřou kolem půlky dubna!

Praktické informace

Pro návštěvníky Kodaně si dovoluji připojit pár praktických rad. Tak předně, všude je zde pitná voda z kohoutku, takže když procházky vhodně prokládáte návštěvami různých muzeí, určitě žízní neumřete. Platidlem je dánská koruna (DKK), kteréžto kurz přibližně vychází na 1DKK ~ 3.5Kč.  Ceny jsou tu spíše vyšší, řekl bych až norské ;).

Nečekejte přehnaně mnoho informací pro turisty, orientační ukazatele, nebo fakt, že zajímavou budovu prostě poznáte. Není vyjímkou, že v řadové zástavbě domů je prostě vmáčknutá katedrála.

Doprava, pokud se nebojíte chodit,  je více než dostatečná. My jsme se omezili na dvě cesty metrem –  z letiště do centra a pak zase zpět. Zajímavě zde dopravu účtují – prostě počet zón, které dohromady lidé „spotřebují“. Naštěstí hned u vstupu do metra na letišti je obvykle pracovník jejich podniků, který ochotně radí zoufale vyhlížejícím turistům (jako například nám 🙂 ). Za jednu jízdu skrz 3 zóny (odpovídá spoji letiště-Nørreport) zaplatíte 36DKK.

Na letišti je bankomat, stánek s informacemi, prostě všechno, co byste čekali. Navíc se nám zde povedlo zadarmo uzmout i 3D mapu centra města, která byla sice napůl reklamní, ale zato pěkně přehledná.

Pokud jste dostatečně silná nátura, můžete přenocovat v nějakém z hostelů. Vybrali jsme si Joergensen, který funguje zároveň i jako normální hotel, a navíc nabízí snídani v ceně a wifi. Musíte ale překousnout přítomnost ostatních spolunocležníků v místnosti.

Nakonec ještě kompletní fotogalerie:

Ofline verze článku:

1 komentář »

1 komentář » k “Kodaň”

  1. Cestování světem » Eurovíkend levně, cestování na vlastní pěst Říká:

    […] hlavní jste nepřišli. Nás třeba tolik nezajímaly zábavní parky, takže jsme klidně jeli do Kodaně v půce března než se otevřel park Tivoli. Kdybychom ovšem cestovali s dětmi, byla by to asi […]

Odpovědět

Blue Captcha Image Refresh

*